Suomi esittelee energiaosaamistaan Astanan maailmannäyttelyssä

30.05.2016

Suomi osallistuu ensi kesänä Kazakstanin pääkaupungissa järjestettävään Astana EXPO 2017 -maailmannäyttelyyn. Se esittelee tulevaisuuden energiavaihtoehtoja.

Kazakstan_123RF_11159056_mMaailmannäyttelyiden sarjassa on ensi kesänä vuorossa ns. välinäyttely. 10.6.–10.9.2017 järjestettävä Astana EXPO 2017 on kestoltaan lyhyempi ja toteutustavaltaan pienimuotoisempi, mutta energiateeman puolesta suomaisille osuva.

Osallistuminen Astanan maailmannäyttelyyn on vahva kädenojennus suomalaiselle energiaosaamiselle, todetaan työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.

– Suomi on energiaosaamisen, energiatehokkuuden ja cleantechin johtavia maita maailmassa. Astana EXPO:n Suomen paviljongissa esitellään tätä osaamista. Osallistuminen toteutetaan mahdollisimman kustannustehokkaasti. Monia suomalaisia energiayrityksiä toimii jo Kazakstanissa ja toivomme myös uusien yritysten kiinnostuvan Keski-Aasian markkinoista, sanoo elinkeinoministeri Olli Rehn.

– Suomen osallistuminen maailmannäyttelyyn on tärkeä jatko Team Finland -työlle ja muulle vienninedistämiselle Kazakstanissa, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka toteaa.

EK:n asiantuntija Outi Ervastin mukaan Kazakstan on kiinnostava mutta haasteellinen markkina.

– Maailmannäyttelyn kautta Suomen valtiolla on merkittävä mahdollisuus tasoittaa suomalaisyritysten tietä vaativille markkinoille. Tällainen ovenavaus voi olla arvokas kaikille, jotka tähtäävät Keski-Aasiaan.

– On hyvä, että Suomen osallistumispäätös Astanan Expoon on tehty ja yritysten on nyt helpompi punnita omaa osallistumistaan. Nyt toivotaankin yrityksiltä näkemyksiä ja ideoita Suomen Astana-paviljongin teemaksi sekä osallistumisen muodoista paviljongin sisällön rakentamisessa.

TEM tulee järjestämään yrityksille lomien jälkeen tiedotustilaisuuden Astana EXPO:n käytännön etenemisestä ja osallistumiskustannuksista. Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä elinkeinoelämän järjestöjen kanssa.

Astanan maailmannäyttelyyn on ilmoittautunut tähän mennessä lähes 90 maata. Tässä joukossa Suomi on ainoa Pohjoismaa.

Tutustu Astanan EXPO 2017 -maailmannäyttelyn verkkosivuihin.

Lisätiedot Astanan EXPOsta ja kehittämisideat Suomen paviljongin sisällöksi:

Henri Backman, Työ- ja elinkeinoministeriö, 040 779 0234, etunimi.sukunimi@tem.fi