Suurlähettiläs Bruce Oreck: Lähtekää rohkeasti Yhdysvaltojen markkinoille

09.06.2014

Yhdysvaltain huippumoderni innovaatiokeskus Helsingissä on ylittänyt kaikki odotukset. Tämä bisneksen ja diplomatian kohtauspaikka on vauhdittanut Suomen ja Yhdysvaltain välisiä taloussuhteita aivan kuten oli tarkoituskin, iloitsee hankkeen isä, suurlähettiläs Bruce Oreck.

Puolitoista vuotta sitten Oreck leikkasi Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa Helsingin Kaivopuistossa juhlallisesti sini-puna-valkoisen nauhan sen kunniaksi, että yli sadan miljoonan euron arvoinen uusi huippumoderni innovaatiokeskus otettiin käyttöön.

Se oli Bruce Oreckille hieno hetki, sillä kyse oli hänelle henkilökohtaisesti merkittävästä uudenlaisesta diplomatiasta. Lähetystöalueelle vuonna 1914 valmistunut rakennus oli saneerattu täysin nykyaikaiseksi energiatehokkaaksi ekologiseksi toimitilaksi, jonka käyttötarkoituskin on uudenlainen. Tilan on määrä vauhdittaa Suomen ja USA:n välistä talousyhteistyötä ja toimia eri tahojen kohtaamispaikkana.

Nyt suurlähettiläs voi iloita hankkeen menestyksestä. Tulosta on syntynyt ja syntyy koko ajan.

– Innovaatiokeskus on täyttänyt odotukseni. Olemme oikein onnellisia, että suomalainen elinkeinoelämä, kansalaisjärjestöt, poliittisen toimijat, kulttuuripiirit ja suuri joukko muita yhdysvaltalaisten kanssa toimivia organisaatioita ovat hyödyntäneet keskusta ja näin vahvistaneet ja laajentaneet kahdenvälisiä suhteitamme.

– Olemme isännöineet keskuksessa sen avaamisen jälkeen yli 600 tapahtumaa ja vierailta on käynyt yli 6000. Valtaosa on ollut erilaisia yritysten, yrittäjäjärjestöjen, startuppien ja opiskelijoiden tapaamisia. Lähetystön maine Helsingissä Yhdysvaltoihin suuntautuneiden bisneshankkeiden vauhdittajana on vahvistunut ja laajentunut, Oreck kertoo.

Kontakteja ympäri Suomea

Oreck on käynnistänyt myös ConnectUSA-ohjelman. Tämän hankkeen tarkoituksena on jalkautua ympäri Suomea ja luoda kontakteja. Sillä tavoitetaan yrityksiä ja organisaatioita ja kuunnellaan heidän toiveitaan, kysymyksiään ja kommenttejaan liittyen Suomen ja Yhdysvaltojen väliseen kauppaan.

– Ohjelma on otettu niin hyvin vastaan, että olemme joutuneet vauhdittamaan sen aikataulua. Toisin sanoen, edustajamme kuuntelevat yritysedustajien kysymyksiä ja huolia hyvin yksinkertaisista käytännön kysymyksistä monimutkaisiin pankkeja, rahoitusta ja eri asioiden luotettavuutta koskeviin laajoihin kokonaisuuksiin.

– Tiimimme etsii kysyjille vastaukset tai tahot, jotka voivat antaa oikean vastauksen. Olemme saaneet erinomaista palautetta.

– Vaikka ohjelma on pyörinyt vasta puoli vuotta, se on auttanut meitä tunnistamaan avainkysymyksiä ja hankaluuksia, jotka ovat estäneet pieniä ja keskisuuria yrityksiä pyrkimästä USA:n markkinoille. Samoin se on tarjonnut suuria mahdollisuuksia lisätä kauppaa ja investointeja molempiin suuntiin.

Bruce Oreck vieraili vastikään Oulussa ja Jyväskylässä. Molemmissa paikoissa ConnectUSA keräsi paikalle edustajia yli 40 yrityksestä.

Rohkeasti Yhdysvaltoihin

– Olkaa rohkeita, kiinnostuneita, innovatiivisia, mutta mikä tärkeintä, menkää Yhdysvaltoihin paikan päälle. Tiedämme, että modernin teknologian avulla kaikkea on tehtävissä online. Se pitää tiettyyn pisteeseen asti paikkansa, mutta bisneksen teossa henkilökohtainen kontakti on kriittinen tekijä. Ilman henkilökohtaista kontaktia on vaikea rakentaa molemminpuolisia luottamuksellisia suhteita liikesuhteiden sopimiseksi.

Suurlähettiläs Oreck ei allekirjoita suomalaisten käsitystä kehnosta markkinoinnista.

– Suomalaisille suosittelisin kuitenkin olemaan äänekkäämpiä tai ainakin hieman itsevarmempia yhteistyössä amerikkalaisten kanssa. On tärkeää saada amerikkalaisen bisnesihmisen huomio nopeasti – tai menetät hänet. Mutta jos teillä on hyvä tuote ja tehokas markkinointitaktiikka, menestytte kyllä Amerikan markkinoilla.

Kaikki uppoaa isoille markkinoille

Bruce Oreck muistuttaa Yhdysvaltojen markkinoiden valtavasta koosta. Sinne uppoaa kaikki, mikä täyttää markkinoiden tarpeet.

– Suomi on yksi johtavista cleantech-maista ja olen nähnyt sen alan häkellyttäviä innovaatioita täällä. Koko maailma odottaa ja etsii energiatehokkaita keinoja ja menetelmiä fossiilisten polttoaineiden vähentämiseksi. Tämähän on myös suomalaisten eritysosaamista. Ja kun huomioidaan suomalaisen metsäteollisuuden viimeaikaiset investointiuutiset, uskon suomalaisten nousevan pian biopolttoaineiden tuotannossa ja osaamisessa maailman kärkeen.

Suurlähettilään mielestä Suomen ja Yhdysvaltojen välinen kauppa ei ole sillä tasolla, jolla se voisi olla.

– Se voisi ja sen pitäisi olla paljon suurempaa. Juuri siksi ConnectUSA-projekti on niin tärkeä. On rakennettava verkosto, jonka avulla voidaan merkittävästi kasvattaa kauppaa ja investointeja. Sitä ei voi koskaan olla liian paljon, Oreck muistuttaa.

– Juuri siksi myös EU:n ja Yhdysvaltojen väliset vapaakauppaneuvottelut ovat niin tärkeät. Prosessit, säädökset ja kaupan esteet on virtaviivaistettava ja esteitä raivattava pois ilman, että ympäristötavoitteet ja työntekijöiden oikeudet vaarantuvat. Mitä helpompaa kaupankäynti on, sitä enemmän saamme aikaan ja sitä paremmin menestymme!

– Vapaakauppaneuvottelujen onnistuminen on tarpeen myös maailman talouden saamiseksi vauhtiin. Vahvaa talouskasvua tarvitaan jos haluamme vähentää köyhyyttä ja saada aikaan kohtuullinen elintaso suuremmalle osalle maailman väestöstä.

Suomella paikka sydämessä

Bruce Oreckin kausi Suomessa on venähtänyt suunniteltua pidemmäksi. Hän kertoo viihtyneensä hyvin. Suomalaiset ovat myös pitäneet kovasti hänen aktiivisesta, rennosta ja vauhdikkaasta olemuksestaan. Oreck on ollut aivan uudenlainen suurlähettiläs, joka on rakentanut todellakin uusia siltoja suomalaisten ja amerikkalaisten välille bisneksen ja diplomatian keinoin.

– Rakastan todellakin Suomea ja erityisesti sen luontoa. Suomella on suuri, hyvin koulutettu väestö. Suurimman väestönosan arvot ovat liberaaleja ja suomalaiset ovat myös luotettavia. Suomalaisilla on myös vahva oikean ja väärän taju.

– Suomessa on helppo tehdä bisnestä, Bruce Oreck vakuuttaa.

Teksti: Eija Lampi, kuvat USA Embassy