Suuryritysten ja startupien ”Erilaiset”-käsikirja nyt myös englanniksi

18.03.2015

EK ja Tekes ovat koonneet suomalaisten suuryritysten ja startupien yhteistyökokemuksia ”Erilaiset” -käsikirjaan. Se valottaa Konecranesin, Fonectan, S-ryhmän, SITAn, Nelosen ja Fortumin sekä niiden startup-kumppaneiden pioneerityötä. Nyt julkaisu on saatavilla myös englanniksi nimellä ”Different”.

Suomi käy läpi ennennäkemätöntä rakennemurrosta. Perinteiset kärkiyritykset uudistuvat varmistaakseen paikkansa globaalin kilpailun etulinjassa. Samaan aikaan startup- ja kasvuyrittäjien esiinmarssi mullistaa innovaatiokulttuuriamme. Kuinka ne voisivat yhdistää vahvuutensa kummankin osapuolen hyödyksi?

Maailmalla erikokoisten yritysten innovaatio- ja bisnesyhteistyö on tuottanut vahvoja näyttöjä. Onneksi myös suomalaiset suuryritykset ovat jo liikkeellä. Erilaiset (Different) -julkaisussa pureudutaan kuuden suomalaisen yrityksen startup-toimintaan:

  • Startupit ovat Konecranesin strategian ytimessä ja niistä vastaa aina johtoryhmän jäsen. Sisäinen startup-kiihdyttämö auttaa uudistamaan yhtiön kulttuuria ja toimii rajapintana ulkoisille kumppaneille.
  • Fonecta tuhosi vanhan bisneksensä ja loi tilalle uuden kymmenien startup-yritysostojen kautta. Tuotekehityksen ulkoistus on säästänyt aikaa ja rahaa.
  • Uuden pääjohtajan myötä startupit ovat saaneet erityishuomion S-ryhmän strategiassa. S-ryhmä etsii kumppaneita muun muassa ulkoisen kiihdyttämöohjelman avulla.
  • Ympäristöhuoltoyhtiö SITA osoittaa, että startup-yhteistyö onnistuu myös perinteisellä ja säännellyllä toimialalla. Sen startup-kumppani ZenRobotics pyrkii maailmalle SITA:n emoyhtiön Suezin kautta.
  • Nelonen on ulkoistanut nettitelevisionsa tuotekehityksen startupeille. Ne toivat mukanaan superketterät prosessit, jotka olisivat vanhan koulun it-kehittäjälle täyttä anarkiaa.
  • Startup-sijoitukset ja kumppanuudet tarjoavat Fortumille aitiopaikan alan kehitykseen ja auttavat uudistumaan. Kumppaneita haetaan toimialan ulkopuolelta, erityisesti asiakasrajapinnasta.

Julkaisun toimittamisesta on vastannut sarjayrittäjä Sami Kuusela Hupparihörhö-tiimeineen. Taustalla ovat sparranneet myös Slushin ja Teollisuussijoituksen avainhenkilöt.

Lataa julkaisu käyttöösi suomeksi tai englanniksi.