Talouden remonttitarve pinnalla EK:n vaalipaneelissa

28.01.2015

Elinkeinoelämän keskusliitto sai vaalipaneeliinsa 28.1. Antti Rinteen, Timo Soinin, Juha Sipilän ja Alexander Stubbin. Suoraa puhetta kuultin sekä Vanhan lavalta että yrittäjien jälkipuinnissa.

Kaikki panelistit vannoivat määrätietoisen liikkeellelähdön nimiin: askelmerkit valtiontalouden sopeuttamiseksi ja rakennemuutosten läpiviemiseksi on tehtävä uuden hallituksen alkumetreillä. Mikään kohde ei ole poissuljettu, kun etsitään säästökohteita.

Yksimielisyyden hetkistä huolimatta paneelissa syntyi jakolinjoja suhtautumisessa konsensukseen. Tuottaako se uutta vai puollustaako vain vanhaa? Millainen tulosvastuu konsensukselle tulee asettaa?

Paneelia puhuttivat keinot työllisyyden ja työnantajuuden parantamiseksi. Kovaa vääntöä käytiin työelämän joustoista ja paikallisesta sopimisesta.

Yleisössä oli yhteiskunnallisia vaikuttajia ja yrityselämän edustajia. Tässä muutamien paikallaolijoiden tunnelmia:

Hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö, TeJuSa Oy:
”Positiivista oli se, että kaikki puolueet lähtevät neuvottelemaan menosopeutuksista puhtaalta pöydältä. Ei ennakkoon lukittuja kynnyskysymyksiä, se on oikein. Sääli, että kaksi olennaista asiaa jäi paneelissa varjoon: kuinka käännämme ympäristökysymykset kasvun lähteeksi ja kuinka varmistamme investoinnit elintärkeään koulutukseen. ”

Kansanedustaja Eero Lehti:
”Paneelissa käytettiin puheenvuoroja, jotka antavat aihetta pelätä loppujenkin investointien karkaavan Suomesta. Jos verotus säilyy jatkossakin tulppana yritystoiminnalle ja omistamiselle, niin meiltä lähtee teollisuuden lisäksi palvelutkin. Suomen ongelmat ovat nyt niin vakavat, että tarvitaan käänteentekevä yhteiskuntasopimus, jolla laitetaan isot asiat kuntoon. Aika ei riitä siihen, että väännetään tahoillaan yksi kysymys kerrallaan. ”

Kiinteistöneuvos Hannu Salonen, HH-kiinteistöpalvelut Oy:
”Liian ylätasolla mentiin. Ei riitä, että kaikki tietävät, mitä pitäisi tehdä. Päättäjiltä tarvitaan selkeitä sitoumuksia: tämän lupaamme läpiviedä, muussa tapauksessa uudet vaalit kahden vuoden päästä. Menosopeutukseen tarvitaan enemmän kunnianhimoa kuin luvata pysyä vain vuoden 2014 tasolla. Rimaa korkeammalle!”

WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder:
”Sääli, että kestävän kehityksen tematiikkaa ei nostettu keskusteluun. Kaikilla on suuri huoli nostaa talous kasvuun. Emme saa silti unohtaa, että kestävää kasvua ei voi olla ilman ilmastonmuutoksen hallintaa. Tarvitaan paradigman muutos: kestävän kehityksen elementit pitää rakentaa sisään taloudellisen kasvun tavoitteluun.”

Konsernijohtaja Vesa Tuominen, Unikulma:
”Oli positiivinen yllätys, miten valmiita puoluejohtajat olivat leikkaamaan julkisista menoista. Ilmeisesti kriisitietoisuus on tavoittanut suomalaiset laajalla rintamalla. Leikkauslistat ovat kuitenkin edelleen liian kauniita ja alakanttiin mitoitettuja. Työllisyyden parantaminen edellyttää joustoja. Olemme palkanneet vuoden aikana kuusi uutta työntekijää. Jouduimme kuitenkin kokeilemaan työntekoa 18 henkilön kanssa, ennen kuin tuo kuuden joukko löytyi. Suomessa on liian helppoa jäädä kotiin työttömyyskorvauksen varaan. ”

Keskustelua voi jatkaa Twitterissä tunnisteella #ekpaneeli. Valtiontalouden tasapainottamisesta voi pohtia myös pelaamalla Rohkean Suomen Pääministeripeliä.

Tilaisuuden tallenne katsottavissa