Talouskasvun viivelähtöä yhä odotetaan

16.05.2013

IFO-tutkimuslaitoksen eilen julkistaman suhdannemittauksen mukaan koko maailman talouden tunnelmat ovat parantuneet hieman alkuvuoden aikana. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa talouden ilmapiiri on pienestä noususta huolimatta vielä tavanomaista matalammalla, mutta Aasiassa ollaan jo pitkän aikavälin keskiarvon paremmalla puolella.

Suomessa ei juuri merkkejä paremmasta

EK:n viime viikolla julkistamassa Suhdannebarometrissa ei sen sijaan ollut vielä selviä merkkejä suhdannenoususta, sillä heikkouden odotetaan jatkuvan kevään ja alkukesän aikana.

– Tämänhetkinen suhdannetilanne on valitettavan heikko ja työllisyyden aleneminen jatkuu, arvioi ekonomisti  Jouko Kangasniemi.

Taantuman partaalla keikkuvan Suomen BKT pysyi tilastokeskuksen eilisten ennakkotietojen mukaan likimain ennallaan kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.  Teollisuuden liikevaihto supistui tammi-helmikuussa lähes seitsemän prosenttia vuoden takaisesta. Myös vientikehitys on ollut viime kuukausina vaisua. Öljytuotteiden vienti on ollut yksi harvoista kasvualoista.

Euroopassa ei peli kulje

Suomelle elintärkeän viennin käynnistävää vetoapua ei ole näköpiirissä, sillä Euroopan talouskasvu on jäämässä koko vuonna hyvin vähäiseksi.  Talouskasvun edellytykset ovat olemassa Euroopan keskuspankin aktiivisuuden ansiosta, mutta julkisen talouden velkakriisi rajoittaa reaalitalouden kasvua. Lisäksi etenkin pk-yrityksien toimintaa ja kasvumahdollisuuksia haittaa pankkien vakavaraisuusvaatimusten kiristyminen.

-Euroopassa talouskasvun viivelähtöä yhä odotellaan . Oman maalin takaa on vaikea päästä liikkeelle, arvioi Kangasniemi tilannetta jääkiekkotermein.