Tavoitteena 110 000 kesätyöpaikkaa

15.01.2014

Tulevien kesätyömarkkinoiden ennakoidaan olevan virkeämmät kuin vuosi sitten. EK:n jäsenyrityksistä 15 prosenttia arvioi lisäävänsä kesätyöpaikkojen määrää ja kolme neljäsosaa pitävänsä kesätyöntekijöiden määrän ennallaan.

– Nyt on hyvä lähteä tavoittelemaan 110 000 kesätyöpaikan rajan ylitystä. Yritykset haluavat olla mukana antamassa nuorille heidän ensimmäisiä työkokemuksiaan. Kyse on myös siitä, että lähivuosien osaajat ovat juuri näitä nuoria, jotka aloittelevat nyt työuraansa kesätyöntekijöinä. Nuoren ja kesätyönantajan välinen suhde saattaa usein johtaa pidempiaikaiseen työsuhteeseen, kannustaa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Kesäharjoittelulla kiinni työelämään

Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelman kautta EK:n jäsenyrityksissä työskenteli kesällä 2013 noin 20 000 peruskoululaista ja lukiolaista. Harjoitteluohjelma antaa koululaisille kokemuksia työelämästä, sen pelisäännöistä, työtehtävistä sekä yritysten ja työpaikkojen toiminnasta.

Eniten harjoittelijoita viime kesänä oli kaupan alalla, jolla työskenteli lähes 12 000 nuorta. Teollisuusyrityksissä kesäharjoittelijoita oli noin 3 500. Kesäharjoitteluohjelma laajenee vuonna 2014 koskemaan yksityisen sektorin lisäksi myös kuntien ja kirkon työtehtäviä.

– Kesätyöllä on nuorelle iso merkitys. Se vahvistaa nuoren valmiuksia siirtyä työelämään ja on myös tärkeä lisä CV:hen. Nuorten kesätöistä hyötyvät kaikki, sanoo johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen Taloudellisesta tiedotustoimistosta (TAT).

Kiinteistöpalvelut kesätyöpaikkoja lisäävien kärjessä

Kauppa ja teknologiateollisuus ovat perinteisesti niitä aloja, joille kesätyöpaikkoja avautuu eniten. Kesällä 2014 kesätyöntekijöiden määrän ennakoidaan kasvavan eniten kiinteistöpalveluissa, ohjelmisto- ja verkkopalveluissa sekä kone- ja metalliteollisuudessa.

Tiedot perustuvat EK:n henkilöstö- ja koulutustiedusteluun. Otospohjainen tiedustelu toteutettiin loka-marraskuussa 2013. Otoksessa oli mukana noin 2 700 EK:n jäsenyritystä. Kyselyssä kartoitettiin ensimmäistä kertaa myös Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmaan osallistuneiden määrää.

Lisätiedot henkilöstö- ja koulutustiedustelusta:

Asiantuntija Jenni Ruokonen, EK, puh. 040 540 5254.

Lisätiedot Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmasta:
Johtaja Liisa Tenhunen Ruotsalainen, TAT, puh. 040 545 2198

www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo