Tomi Lantto, Antell: Suomi tarvitsee tukipaketin Ruotsin mittakaavassa

17.03.2020

Suomen yrityskenttä on ison rysäyksen edessä. Sen mittakaava voi olla pahempi kuin osaamme edes pelätä, arvioi Antell Oy:n omistaja-yrittäjä ja EK:n hallituksen jäsen Tomi Lantto.

”Jo nyt tiedetään, että esimerkiksi ravintola- ja majoitusala menettää koronan seurauksena 70 prosenttia liikevaihdostaan. Kongressit on peruttu, pienissä ravintoloissa ovi ei käy lainkaan ja etätyöt ovat vieneet asiakkaat lounasravintoloista. Pelkästään omalla toimialallani tullaan näkemään tuhansia konkursseja.   

EK:ta kannattaa kuunnella, kun se vetoaa päättäjiin ripeiden elvytystoimien puolesta. Valtiolta tarvitaan konkreettisia päätöksiä ja niiden aika on nyt. Suomeen on saatava Ruotsin mittakaavaa vastaava voimallinen tukipaketti. Jos kriisi pitkittyy, tukipaketteja tarvitaan lisää. Pienet eleet eivät riitä. On välttämätöntä, että tukipaketti tuntuu ja vaikuttaa ja auttaa. Muussa tapauksessa kansantaloudelle tulee vielä raskaampi lasku maksettavaksi, joskin viiveellä.   

Poikkeusaika vaatii poikkeukselliset toimet, mutta niiden on oltava voimassa koko kriisin ajan, mikä voi tarkoittaa esimerkiksi 6 kuukautta. Kolme kuukautta ei riitä. Ja ne on saatava voimaan viiveettä – pienillä yrityksillä ei ole monien viikkojen taloudellisia puskureita. 

Jatketaan keskustelua myös Twitterissä #EKyritystenäänenä