Valaistus osana energiatehokkuuden tavoitteita – Klaus K:n tarina

06.10.2015

Valaistus on keskeisessä osassa Hotel Klaus K:n asiakkaillensa välittämää tunnelmaa. Uusien valaistusratkaisujen myötä hotelli pystyy vastaamaan entistä paremmin energiatehokkuuden vaatimuksiin tunnelman ja valotehon kärsimättä.

Kirjoittaja on Hotel Klaus K:n hotellipääliikö

Kirjoittaja Tero Thynell on Hotel Klaus K:n hotellipääliikkö

Herätys pohtia Klaus K:n valaistusta tarkemmin syntyi, kun  Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck saapui aamiaiselle kolmisen vuotta sitten. Hän ihmetteli, miksi käytetään lämpöä tuottavia halogeenivalaisimia ja samalla pyritään jäähdyttämään tilaa.

Huomio käynnisti uudistusprojektin, jossa aloitettiin suunnittelu hotellin valaistusratkaisujen muuttamisesta energiatehokkaammiksi. Valaistuskatselmus toteutettiin konsulttiyrityksen avulla ja tämän pohjalta valaistus uudistettiin kokonaisuutena.

Vanhat halogeenilamput korvattiin energiasäästävillä LED-lampuilla niin yleisissä tiloissa, käytävillä kuin huoneissakin. Osa valaisimista poistettiin kokonaan. käytävävalaistusta uudistettiin toimimaan öisin liiketunnistimien avulla.

Yleisten tilojen valaistus säädettiin toimimaan eri ohjelmien mukaan eri tilanteisiin sopivaksi. Esimerkiksi ilta-aikoina yleisten tilojen valaistuksen määrää voidaan laskea huomattavasti.
Valaistusratkaisut ulotettiin myös henkilöstötiloihin, joissa pitkät T8-loisteputkilamput korvattiin energiatehokkaammilla LED-ratkaisuilla.

Hotellissa ollaan oltu tyytyväisiä muutoksiin. Varsinaisia laskelmia ei ole, mutta LED-valojen käyttöikä ja energiatehokkuus huomioiden puhutaan merkittävistä energiasäästöistä valotehon kärsimättä. Aikaisemmat halogeenilamput olivat teholtaan 75 wattia ja uudet LED-lamput 20 wattia. LED-lamput ovat myös huomattavasti pitkäikäisempiä eivätkä sisällä ongelmajätettä.

Halogeenilamput sopivat kohdevalaistukseen, mutta yleisvalaistukseen niitä tarvittiin niin paljon, että sähkönkulutus ja lämmöntuotto nousivat suureksi. Vanhoja halogeenilamppuja käytetään enää huoneiden vaatekaapeissa.

Perinteisten taulujen ja maalausten sijasta valaistus on keskeisessä osassa Klaus K:n yleisilmettä ja tunnelmaa. Hotellia inspiroi Suomen kansalliseepos Kalevala. Valaistuksella pyritään luomaan valoja ja varjoja, jotka ovat sopusoinnussa teeman kanssa. Nyt tämä voidaan toteuttaa entistä energiatehokkaammin.

Kuvat: Hotel Klaus K

 

Energiansaastovko

Viikolla 41 vietetään Energiansäästöviikkoa. Mukana yli 250 000 ihmistä.