Vapaakaupan myötä oikea hetki Suomen ja Kanadan kaupalle

07.10.2014

Tuoreen EU-vapaakauppasopimuksen myötä on oikea aika tiivistää Suomen kauppasuhteita Kanadan kanssa. Tasavallan presidentin valtiovierailuun osallistuva yritysvaltuuskunta näkee potentiaalia niin arktisessa liiketoiminnassa kuin kaivosalalla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tekee valtiovierailun Kanadaan 8.-11.10. Seurueeseen kuuluu elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sekä 14 hengen yritysvaltuuskunta:

–        Neste Oil, Aker Arctic Technology, Arctia Shipping, ESL Shipping, Metso, Normet, Pemamek ja Wärtsilä

–        Suomen Akatemia, Ilmatieteen laitos, Tekes ja VTT

–        Invest in Finland ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK.

Suomalaisyrityksiä kiinnostaa kauppasuhteiden tiivistäminen mm. arktisessa liiketoiminnassa, kaivosteollisuudessa, biotaloudessa sekä cleantechissä. Kanadasta toivotaan lisää investointeja Suomeen ja innovaatioyhteistyötä haetaan niin yritysten kuin tutkimuslaitosten kanssa.

Tavoitteena on löytää uusia konkreettisia liiketoimintamahdollisuuksia sekä vahvistaa olemassa olevia hyviä suhteita ja verkostoja. Kauppasuhteita halutaan tiivistää kehittämällä esimerkiksi yhteistyöohjelmia ja -rahoitusta, tutkimusta sekä korkean tason tapahtumia.

Kauppasuhteiden tiivistämiselle antaa hyvät edellytykset juuri julkaistu EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus CETA. Se helpottaa erityisesti pienempien yritysten mahdollisuuksia päästä kiinni Kanadan markkinoihin, kun kaupan esteitä puretaan ja liiketoimintaympäristön ennakoitavuus paranee. Yhteistyötä tiivistetään myös vastikään perustetun arktisen talousneuvoston kautta.

Team Arctic Finland tarjoaa niin teknologiat kuin palvelut

Kanadan pohjoisilla alueilla tarvitaan kuljetus- ja jäänmurtopalveluita, satamakonsepteja, teräsrakenteiden valmistusprosesseja, automaatiota, sääpalveluyhteistyötä sekä teknologiaa mm. kaivoksiin ja mineraalinkäsittelyyn, laivanrakennukseen, öljyntorjuntaan ja edistyksellisiin energiaratkaisuihin.

Yritysvaltuuskuntaan kuuluu vahva arktisen osaamisen yritysryhmä, Team Arctic Finland. Se pystyy vastaamaan kanadalaiseen kysyntään laajoilla ja kokonaisvaltaisilla ratkaisuilla, jotka koostuvat niin teknologiasta kuin palveluista.

Meriteknologiassa Suomen erityisosaamista ovat koko tuotanto- ja palveluketjun kattava talvimeriteknologinen osaaminen. Se kattaa niin suunnittelu- ja rakentamisosaamisen, ympäristöystävällisen meriteknologian että jäänmurto-, kuljetus- ja tukipalvelut.

Uusiutuvan energian alalla Suomella on valtteinaan esimerkiksi kylmiin oloihin soveltuvat ympäristöystävälliset energiantuotanto- ja polttoaineratkaisut.

Suomalaiselle kaivososaamiselle kysyntää

Kanadassa on merkittäviä kaivosyhtiöitä ja kaivoshankkeita. Se kuuluu maailman johtaviin kaivosmaihin ja kaivosteollisuuden toimintaympäristö on monilta osin Suomen kaltainen. Kestävän kaivostoiminnan edistäminen on yritysten ja julkisen sektorin yhteinen tavoite molemmissa maissa. Suomalainen kaivosteknologinen osaaminen tarjoaa tehokkaita, kestäviä ja turvallisia ratkaisuja kaivostoimintaan, mineraalinkäsittelyyn ja infrarakentamiseen.

Vuonna 2013 Suomen vienti Kanadaan oli 1,1 mrd euroa ja tuonti 350 milj. euroa. Suomesta viedään öljytuotteita, koneita ja laitteita sekä moottoriajoneuvoja. Kanadasta tuodaan Suomeen mm. malmeja ja mineraaleja.