Vapaakauppaneuvottelut – tilaisuus ratkaista yritysten kohtaamia kaupanesteitä

18.09.2015

EU on käynnistämässä taas uusia kauppaneuvotteluja muun muassa Meksikon ja Tunisian kanssa. Yritys, kerro vientikaupan pullonkauloista EK:lle, niin viemme viestiä eteenpäin neuvottelijoille!

EU:lla on meneillään runsaasti kahdenvälisiä vapaakauppaneuvotteluja ja ne ovat eri vaiheissa.

Vasta alkamassa ovat neuvottelut Meksikon, Tunisian sekä mahdollisesti Uuden-Seelannin ja Australian kanssa.

Käynnissä olevista kauppaneuvotteluista merkitykseltään yksi ylitse muiden ovat TTIP-neuvottelut Yhdysvaltain kanssa. Parhaillaan neuvotellaan lisäksi Japanin kanssa. Nämä neuvottelut saadaan toivon mukaan päätökseen ensi vuonna. Kiinan kanssa käydään neuvotteluja investointisopimuksesta.

Ensi vuonna odotetaan tulevan voimaan ainakin vapaakauppasopimus Kanadan kanssa. Loppusuoralla on myös sopimus Vietnamin ja Singaporen kanssa.

– Kauppapolitiikassa eletään aktiivista vaihetta. Elinkeinoelämällä on nyt tärkeä vaikuttamisen paikka, EK:n asiantuntija Saila Turtiainen muistuttaa.

– On tärkeää varmistaa yhdessä, että neuvotteluagendalle saadaan ratkaistaviksi juuri ne käytännön kaupanesteet, joita yritykset kohtaavat vientimarkkinoillaan.

EK toivoo, että yritykset kertoisivat avoimesti kohtaamistaan käytännön ongelmista.

– Olkaa yhteydessä joko EK:hon tai ulkoasiainministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osastoon, niin viemme viestiä eteenpäin EU:ssa, Saila Turtiainen kehottaa.

Lue lisää käynnissä olevista vapaakauppasopimusneuvotteluista (komission sivut, pdf).