Vientikehitys jatkui vaisuna marraskuussa

08.01.2013

Vienti väheni viime vuoden marraskuussa aavistuksen verran. Eilen julkistettujen ulkomaankaupan ennakkotietojen mukaan tammi–marraskuun vienti pysyi likimain edellisvuoden tasolla.

Kauppatase koheni tuonnin hiipumisen vuoksi, mutta se on laiha lohtu, sillä tammi–marraskuussa oli silti ehtinyt kertyä kauppataseeseen alijäämää noin 1,5 miljardia euroa. Vuonna 2011 kauppataseen alijäämä oli kolme miljardia euroa.

Puolen viime vuoden aikana suurista kauppakumppaneistamme tavaravienti on ollut kasvussa mm. Yhdysvaltoihin, Viroon, Norjaan ja Venäjälle. Laskussa on ollut esimerkiksi vienti Kiinaan, Alankomaihin ja Ruotsiin.

Toimialoittain tarkasteltuna elektroniikkateollisuuden vienti on vähentynyt, samoin monien metalliteollisuuden tuotteiden vientimäärät alenevat. Kasvua on ollut etenkin kemianteollisuudessa.

– Kuukausittaisia vientilukuja ei kannata seurata ihan ällätikulla, sillä luvuissa on sen verran runsaasti vaihtelua. Suuntaviivat ovat pysyneet suunnilleen samana jo parin vuoden ajan. Suomessa tehtyjen tavaroiden menekki on jämähtänyt tasolle, jossa oltiin jo vuonna 2006. Talousennusteiden mukaan pikaista paranemista ei ole näköpiirissä, sanoo EK:n ekonomisti Jouko Kangasniemi.

Kysyntä on päävientimarkkinoillamme vaimeaa samaan aikaan kun aisemmat vahvat vientialamme ovat rakennemurroksessa. Kysynnän hiipumiseen on monta syytä, ja niin on myös ratkaisuja. Suhdanteita vastaan on vaikea luovia, mutta ei ole myöskään syytä jättää kustannuksia, tuottavuutta ja innovointia sen vuoksi retuperälle. Vientimenestys on Suomen talouden kannalta ensisijaisen tärkeää.