Yrittäjälähettiläs Tuomas Pere: Kasvuyrityksen rahoitus on kannattava sijoitus yhteiskunnalle
Julkinen innovaatiorahoitus tai kansainvälistymistuki voi olla tehokas vipu, joka kiihdyttää pk-yritystä uuteen kasvuun. Samalla luodaan edellytykset uusien työpaikkojen syntymiselle, arvioi EK:n yrittäjälähettiläs Tuomas Pere, joka on ollut mukana laatimassa järjestön yrittäjyysohjelmaa.
Pintos Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Pere sai jo lapsena mallin yrittämiseen vanhempiensa viljatilalla Eurassa. Työt piti hoitaa – satoi tai paistoi.
– Se vaikuttaa edelleen niin hyvässä kuin pahassa. Maatalous opetti tekemään töitä ja sitä, että vaikeatkin asiat on vain tehtävä pois, Pere hymyilee.
Pere aloitti perheyrityksen toimitusjohtajana 13 vuotta sitten. Pintos Oy valmistaa, myy ja markkinoi rakennusalan tuotteita. Betoniraudoitteiden valmistus tapahtuu Eurassa ja Rauman Lapissa. Lisäksi yritys myy elementtien asennuspaloja, työturvallisuustuotteita ja betoniraudoitteiden asennustarvikkeita. Pintoksella on toimistot Turussa, Tampereella ja Värnamossa, Ruotsissa.
Perheyritys rakennettiin nauloilla
Peren isovanhemmat perustivat Pintoksen vuonna 1956. Se valmisti nauloja aluksi kahden naulakoneen verstaalla. 1980-luvun alussa yritys alkoi tehdä betoniraudoitteita ja kasvoi voimakkaasti. 1990-luvun laman jälkeen Pintos osti kilpailijansa, kaksinkertaisti näin henkilökunnan ja liikevaihdon sekä aloitti ulkomaanviennin.
Nykyään yrityksen liikevaihto on 60 miljoonaa euroa ja se työllistää 150 ihmistä. Tänä vuonna Pintoksella on ollut vientiä kymmeneen maahan.
Peren mielestä pienet kotimarkkinat ovat yrittämisen suurin haaste Suomessa. Toisaalta vientiin lähteminen on pienelle yritykselle aina valtava ponnistus, koska volyymia pitää kasvattaa valtavasti.
– Hienoa on se, että suomalaiset työntekijät arvostavat työn tekemistä ja asioiden viemistä maaliin. Ja ihmiset ovat kiinnostuneita uusista asioista, joten mekin olemme pystyneet aina kehittämään toimintaamme.
Suomalainen omistaja ajattelee paikallisesti
Pere nostaa EK:n yrittäjyysohjelmasta esille jatkuvuuden. Yrityksen on pysyttävä muutoksessa mukana, jotta se voi jatkaa toimintaansa.
Teknologian kehitys ja automaation lisääntyminen avaavat varsinkin teollisuudelle isoja mahdollisuuksia, jotka olisi valjastettava parhaalla mahdollisella tavalla käyttöön.
Yhteiskunnan pitäisi Peren mielestä kannustaa ja tukea yrityksiä uudistumaan ja kehittymään.
– Pintoksella on hyvät näytöt siitä, että varsin pienikin yhteiskunnan tuki sai paljon aikaan. Saimme osarahoituksen strategiaprosessiin, minkä jälkeen pystyimme luomaan täysin uuden tuotealueen. Se on herättänyt valtavasti kiinnostusta.
Pere näkee suomalaisen omistajuuden isona voimatekijänä.
– Kun omistaja on lähellä, se on innokkaampi investoimaan ja on pitkäjänteisempi. On tärkeää varmistaa, että omistajuus ja siihen liittyvä riskinotto ovat riittävän houkutteleva vaihtoehto. Jos esimerkiksi sukupolvenvaihdos on liian hankalaa ja kallista, omistajuus valuu äkkiä ulkomaille.
Kasvatetaan kakkua, jotta on jaettavaa
Tuomas Pere allekirjoittaa EK:n esityksen siitä, että Suomen työllisyysaste pitäisi saada nostettua yli 75 prosenttiin.
– Pitää edelleen miettiä, mitkä ovat ne keinot, joilla saadaan lisää työpaikkoja ja varsinkin teollisia työpaikkoja Suomeen. Työllisyysastetta on nostettava, sillä muuten emme pysty rahoittamaan eläkkeitä ja sosiaali- ja terveyspalveluita.
Tulevalle hallitukselle hän lähettää terveiset siitä, että nyt pitäisi keskittyä enemmän kakun kasvattamiseen kuin sen jakamiseen.
– Kaikki taloudellinen hyvä täytyy ensin luoda yritystoiminnan kautta. Siksi yhteiskunnan on tärkeää turvata yrityksille mahdollisimman hyvät toimintapuitteet, jotta ne pärjäävät ja menestyvät kansainvälisestikin.
Tutustu EK:n yrittäjyysohjelmaan ja viesteihin Suomen tuleville päättäjille: ”Tie auki työllistäville pk-yrittäjille”
Lue myös muiden yrittäjälähettiläiden haastatteluita:
Peter Fredman (Fredman Group): Digitalisaatio on jokaisen pk-yrityksen ulottuvilla
Tomi Lantto (Antell-Ravintola): Neljä lääkettä työllisyyden parantamiseksi
Pirjo Pystykoski-Sopanen (Lennol Oy): Kotiseudun yrittäjämyönteisyys on valtava voimavara
Jari Lainio (Rakennustoimisto Lainio & Laivoranta): Aikarajat viranomaisten lupakäsittelylle
Maria Hanho (Vaissi Oy): Maaseudulla tarvitaan uutta ajattelua henkilöstöpulan ratkaisemiseen
Kari Jussi Aho (Rukakeskus / Pyhätunturi Oy): Suomalainen omistajuus kantaa yhteiskuntaa