Yrittäjälähettiläs Kari Jussi Aho: Suomalainen omistajuus kantaa yhteiskuntaa

11.12.2018

Yritysten omistajat ovat liiketoiminnassa paljon vartijoina: he laittavat likoon pääomaa, kantavat riskiä ja ottavat vastuun päätöksistä. On siis monta syytä, miksi omistajia on syytä kohdella yhteiskunnassa kannustavasti, sanoo EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Kari Jussi Aho.

Matkailualan perheyrittäjä Kari Jussi Aho miettii, miksi omistajuudella on Suomessa edelleen kyseenalainen kaiku.

– Omistajuus on meillä uusi asia verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, jossa varallisuutta on päässyt kertymään. Meillä oli sodat ja sotakorvaukset. Nyt käsillä on ensimmäinen tilanne, että on ikäluokkia, jotka ovat kerryttäneet varallisuuttaan perimällä, osakesäästämisellä ja fiksusti eläen, Aho pohtii.

Ahon johdolla valmisteltiin EK:n Suomalaisen omistajuuden toimintaohjelma vuonna 2017. Se oli myös yksi syy, miksi hänet palkittiin Hyvä Omistaja 2018 -kilpailun voittajana.

– Ennen ajattelin, että olen ennen muuta yrittäjä, joka sen seurauksena omistaa jotakin. Pian ymmärsin, että suomalaisella omistajuudella on valtavan suuri yhteiskunnallinen merkitys ja sen puolesta kannattaa liputtaa.

Kotimaisella omistajuudella on erityinen merkityksensä. Kun omistaja on lähellä, hän uskaltaa ottaa isompia riskejä, tekee suomalaisten kannalta hyviä päätöksiä, haluaa kehittää yritystään ja tätä kautta kasvaa. Ja vain yritysten kautta saamme Suomeen lisää investointeja, kasvua, työpaikkoja, verotuloja ja sitä kautta hyvinvointia, muistuttaa Aho.

Omistajuutta toisessa polvessa

Kari Jussi Aho on Rukakeskus Oy:n, Pyhätunturi Oy:n ja Lääkärikeskus Aavan toisen polven omistajia. Hän jakaa omistajuuden tasan näistä ja muista perheen yrityksistä neljän muun sisaruksensa kanssa.

Ahon isä Juhani Aho osti Rukan, kun Kari Jussi oli 13-vuotias. Muutaman vuoden kuluessa poika oli jo tekemässä yrityksessä markkinointia.

– Matkailutuotteiden ja hiihtokeskusten brändäys ja markkinointi oli 1970-luvulla vielä lapsenkengissä, ja minä lähdin hoitamaan tuota tonttia nuoruuden innolla. Sillä tavalla pääsin mukaan yritystoimintaan. Samoin muut sisareni aloittivat pian yrityksissämme omien kiinnostuksenkohteittensa mukaan.

Aho sai järkevän taloudenpidon ja säästämisen mallin omilta vanhemmiltaan ja isovanhemmiltaan. Hänellä itsellä on nyt kolme alle 10-vuotiasta lasta, joten taloustiedon välittäminen on aktiivisena mielessä.

– Nykyään monella meistä olisi petrattavaa kyvyssään hoitaa ja kehittää omaa talouttaan. Siksi kaikilla koulutusasteilla olisikin syytä lisätä taloustiedon ja yrittäjyyden opetusta. Opettajien valmiuksia tähän pitäisi myös vahvistaa.

Osakesäästämisellä vaurautta

Aho oppi jo alle 20-vuotiaana osakesäästämistä. Pienilläkin rahoilla aloittaminen ja vuosikymmenten yli säästäminen voi lisätä vaurautta merkittävästi.

– Osakesäästäminen ei ole vain korkeasti koulutettujen ja varakkaiden etuoikeus. Pienetkin summat kerryttävät rahaa. On upea juttu, että olemme nyt saamassa Suomeen osakesäästötilit.

Säästämällä osakkeisiin säännöllisesti sata euroa kuussa voi säästöjen arvo olla 20 vuoden kuluttua yli 54 000 euroa. 30 vuodessa säästöjen arvo voisi olla jo lähes 130 000 euroa ja vastaavasti 40 vuodessa yli 280 000 euroa.

– Harvalla yrittäjällä on muuta omaisuutta kuin oma yritys. Silloin varallisuus ja työpaikka ovat kaikki samassa korissa ja riskit keskittyneet. Kyllä jokaisen yrittäjänkin olisi hyvä muistaa laittaa rahaa sivuun. Tästä syystä itsekin aikoinaan aloitin osakesäästämisen.

Verotusta kannustavammaksi

Yrittäjälähettiläs Ahon sydäntä lähellä EK:n yrittäjyysohjelmassa on yritysten jatkuvuuden turvaaminen. Kolmen lapsen isänä hän on pohtinut paljon sukupolvenvaihdokseen liittyviä pulmia.

– Verotusta pitäisi saada kannustavammaksi ja ennustettavammaksi. Perintövero on pois yritysten vakavaraisuudesta, investoinneista ja kasvusta, mikä on niiden jatkuvuuden sekä työpaikkojen säilyvyyden ja lisäämisen kannalta ongelmallista, Aho sanoo.

Ahon mielestä perintö- ja lahjavero pitäisi laskea vuoden 2011 tasolle ja pidemmällä aikavälillä se pitäisi poistaa kokoaan.

– Järkevällä verotuksella ja omistajamyönteisellä ilmapiirillä kannustettaisiin meitä yrittäjiä tekemään vielä enemmän, mikä tulee kasvavien verotulojen myötä kaikkien yhteiseksi hyväksi.

Kari Jussi Aho, 58

  • Rukakeskus Oy:n ja Pyhätunturi Oy:n hallituksen puheenjohtaja
  • Omistajana sisarustensa kanssa Aho Groupissa, johon kuuluu hiihtokeskusten ohella mm. Lääkärikeskus Aava.
  • Koko työura perheen yrityksissä myynti-, markkinointi- ja johtotehtävissä.
  • Koulutus: KTM ja MBA.
  • EK:n hallituksen varapuheenjohtaja ja Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n hallituksen jäsen. Muita luottamustehtäviä mm. Orion Oyj:n nimitysvaliokunnan jäsenyys.
  • Motto yrittäjänä: Hyvästä yrittäjästä kasvaa hyvä omistaja.

Tutustu myös muiden yrittäjälähettiläidemme viesteihin Suomen päättäjille:

Tuomo Rönkkö (Endev Oy):
Innovaatioasennetta kuntiin, yrityksiin ja Suomen politiikkaan

Kirsi Naamanka (Kilta Henkilöstöpalvelu Oy):
Nostetaan työ ja työnteko arvoonsa!

Riitta Toivanen (Call Waves Solutions Finland Oy):
Ruuhka-Suomen ulkopuolella on potentiaalia!

Tom Kaisla (Eilakaisla Oy):
Asiakaspalveluasennetta viranomaistoimintaan

Peter Fredman (Fredman Group):
Digitalisaatio on jokaisen pk-yrityksen ulottuvilla

Tomi Lantto (Antell-Ravintola):
Neljä lääkettä työllisyyden parantamiseksi

Pirjo Pystykoski-Sopanen (Lennol Oy):
Kotiseudun yrittäjämyönteisyys on valtava voimavara

Jari Lainio (Rakennustoimisto Lainio & Laivoranta):
Aikarajat viranomaisten lupakäsittelylle

Maria Hanho (Vaissi Oy):
Maaseudulla tarvitaan uutta ajattelua henkilöstöpulan ratkaisemiseen

Tuomas Pere (Pintos Oy):
Kasvuyrityksen rahoitus on kannattava sijoitus yhteiskunnalle

Iris Mäkinen (Mäntän Klubi Oy):
Rakennemuutos on mahdollisuus

 

EK:n yrittäjyystavoitteet eduskuntavaaleissa:

Lue lisää verkkosivuilta ja julkaisusta (”Tie auki työllistäville pk-yrityksille”)
Jatketaan keskustelua: #yrittäjyys2019