Yritysten luottamus yhä matalalla

27.01.2015

Yritysten suhdanteet ovat edelleen alamaissa. Teollisuusyritysten luottamusindikaattori koheni hivenen tammikuussa, mutta suhdannetilanne on silti selvästi pitkäaikaisen keskiarvon alapuolella. Rakennusyritysten luottamus notkahti uudelleen edelliskuun nousun jälkeen.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n julkaisemat tuoreet luottamusindikaattorit kertovat, että teollisuuden tuotanto olisi kasvamassa loivasti lähikuukausina. Tilauskanta on kuitenkin normaalia pienempi, vaikka se on vahvistunut hieman syksyn ja alkutalven aikana.

Teollisuuden luottamusindikaattorin saldoluku oli tammikuun kyselyssä -7, kun se oli kuukautta aiemmin -9. Pitkän ajan keskiarvo on +1.

Rakentamisessa luottamusindikaattori vajosi -28 pisteeseen, kun se oli joulukuussa -17. Tilauskanta on tuntuvasti alle normaalitason.

Palveluyritysten suhdannetilanne pysyi tammikuussa lähes ennallaan. Indikaattorin lukema on -3, mikä on selvästi alle tavanomaisen.

Myös vähittäiskaupan luottamus on erittäin heikkoa, vaikka indikaattori toipuikin hieman edelliskuun pohjalukemasta. Vähittäiskaupan indikaattori on nyt -20, kun pitkä aikavälin keskiarvo on -1. Myynnin määrä laski edelleen yleisesti.