Yritysten luottamus talouteen ei vieläkään vahvistunut

27.01.2016

– Suhdanteiden yleiskuvassa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Lähikuukausien kehitys on vaatimatonta erityisesti teollisuudessa, kertoo EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila.

Teollisuuden heikko suhdannevaihe jatkuu, vaikka indikaattori nousikin parilla pisteellä. Sen uusin lukema on -9, kun joulukuun saldoluku oli -11. Luottamus on huomattavasti pitkäaikaista keskiarvoa (+1) heikompaa.

Rakentamisen indikaattori heikkeni, mutta sen trendi on ollut nouseva viimeisen vuoden ajan. Tammikuun saldoluku on -12, kun joulukuun tarkistettu lukema oli -1. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -8.

Palvelualojen luottamus on vähitellen kohentunut, mutta vielä alle keskimääräisen. Luottamusindikaattorin saldoluku on +11 pistettä, kun edelliskuun luku oli +9. Luottamus jäi hieman pitkän aikavälin keskiarvotasoa (+13) matalammalle.

Vähittäiskaupan indikaattori nousi tammikuussa. Myynnin määrän ennustetaan silti vielä laskevan. Uusin saldoluku on -3, kun edelliskuun tarkistettu lukema oli -12. Aikasarjan pitkän aikavälin keskiarvo on -2. Suomen vähittäiskaupan luottamus oli joulukuussa EU-maiden heikointa.

EK:n julkaisemat luottamusindikaattorit kuvaavat yritysten suhdannetilannetta kyselyhetkellä.