Häkämies bloggaa: Kaasua pääministeri Sipilä

21.04.2017

Maan hallitus valmistautuu puoliväliriiheensä haastavissa olosuhteissa. Työllisyystavoite on karkaamassa, mutta samaan aikaan taloudessa ja työllisyydessä on monia positiivisia merkkejä. Taantuma on kääntynyt kasvuksi, mutta se on vielä heiveröistä.

Urheilussa puoliajalla kerätään voimia ja suunnataan katse ratkaisevaan toiseen jaksoon. Ratkaisut ja voittomaalit ajoittuvat usein aivan loppuun, joten ote ei saa herpaantua hetkeksikään. 

Maan hallituksen tulee hakea esimerkki urheilusta. Aiempaa paremmat talousluvut eivät saa tuudittaa hallitusta väärään tunnelmaan. Liian moni ministeri kertoo puheissaan hyvistä tuloksista eikä siitä mitä vielä hallitus tekee. Nyt ei ole varaa höllätä vauhtia vaan painaa kaasua.

Hallituksen onnistumisen ratkaisevat kaksi asiaa: työllisyys ja uudistukset. Keskityn työllisyyteen.

Kannustinloukut ovat iso yksilöllinen ja yhteiskunnallinen ongelma. Työn ensisijaisuus ei toteudu. Lisätyöstä tai palkan lisästä jää ääriesimerkeissä käteen vain 10 prosenttia, jopa alle. Työ ei houkuttele eikä ahkeruus kannata.

Työn ensisijaisuutta hallitus voi parantaa keventämällä työn verotusta, alentamalla päivähoitomaksuja ja korostamalla työn ensisijaisuutta vaikkapa asumistuessa. Näillä toimilla työ tulisi etusijalle sosiaaliturvan sijaan.

Kannustinloukkujen purku edellä esitetyllä tavalla parantaisi myös työvoiman liikkuvuutta. Meillä on Suomessa joillakin alueilla työvoimapulaa ja toisilla alueilla korkea työttömyys. Tätä kohtaantoa pitää parantaa.

Suomen kilpailijamaita alhaisempi työllisyysaste ja kasvava työvoimapula uhkaavat tulevaa kasvua. Suomi ei nykykunnossa pääse maailmantalouden kasvuun kiinni. Huoli on reaalinen.

Hallitus ei kannustinloukkuja purkaessaan ole sidottu kolmikantaan, työmarkkinajärjestöihin eikä se voi paeta kenenkään selän taakse. Hallituksella on kansalta saatu mandaatti laittaa ohjelmansa mukaisesti maan talous kuntoon. 

Hallitus ei myöskään saa vedota lähestyvään perussuomalaisten puoluekokoukseen ja jättää tekemättä talouden ja työllisyyden kannalta väistämättömiä päätöksiä.

Hallituksen tulee palata pelikentälle puoliväliriihestä täynnä virtaa ja uskoa. Vaalikautta on puolet jäljellä ja siinä saa aikaan paljon. Kun maali eli talouden käänne on kirkas, matka sinne joutuu. Nyt vain kaasua pääministeri Sipilä.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran mtv.fi-sivustolla Nettivieras-palstalla 21.4.2017