Häkämies: Paluu kolmeen suureen puolueeseen – velkalinja sai tuomion

Suomessa puhuttiin jo pitkään, että politiikka on rikki, kun kolmen perinteisen suuren puolueen (SDP, kokoomus, keskusta) asetelma meni rikki perussuomalaisten nousun myötä. Näistä kolmesta kaksi muodosti vaalituloksen perusteella hallituksen ja kolmas jäi oppositioon. Nyt mentiin taas toiseen suuntaan ja palattiin kolmen suuren asetelmaan – kokoomus, perussuomalaiset ja SDP. Tuskin kuitenkaan kolmen suuren hallitukseen.

Toinen selkeä viesti vaalituloksessa on tuomio Marinin hallituksen velkalinjalle. SDP kävi vaalit korostetusti sammutetuin lyhdyin eikä suostunut avaamaan talouslinjauksiaan ja jätti paljon hallitusneuvottelujen varaan.

Keskustan ja vihreiden vaalitappio vienee heidät oppositioon, vaikka erilaisia ilmaveivejä on nähty lähihistoriassa, kuten Sipilän suureksi virheeksi osoittautunut puolueen vienti Rinteen/ Marinin hallitukseen.

Selvää on, että kokoomuksen Petteri Orpo saa hallituksen tunnustelijan tehtävän. Tehtävä ei ole helppo. Kokoomus esittää kysymykset ja vastausten perusteella tekee johtopäätökset voiko niiden pohjalle löytyä enemmistöhallitus. Onko peruspohja kokoomus ja perussuomalaiset vai onko kokoomuksen ja SDP:n pohja mahdollinen? Vaalikeskustelun perusteella tämä ei näytä todennäköiseltä. Ainakin talouslinjoissa olisi paljon soviteltavaa.

Nyt ilma on sakeana spekulaatioita. Edessä on monia haastavia kysymyksiä, kuten velkaantumisen katkaisun lääkkeet, maahanmuutto ja EU-linjaukset. Erityisen haastavaa on löytää tehokkaat keinot talouskasvun ja työllisyyden vauhdittamiseen – pelkkä sopeutus ei riitä.

Elinkeinoelämä odottaa vahvoja viestejä, että yrittäjyys saa vahvan roolin hallitusohjelmassa, vihreää siirtymää viedään eteenpäin, yrittämisen veronkiristykset jätetään tekemättä ja terve talous asetetaan tähtäimeen. Talous kuntoon ja Suomi nousuun.