Isot ja pienet kimppaan

15.12.2014
Ervasti Outi

Outi Ervasti, EK

Saimme marraskuun Slushissa julkistettua käsikirjan nimeltä ”Erilaiset – suuryritysten kokemuksia startupeista”. Julkaisu on ulkona, mutta teema ei vanhene ja debatti jatkuu: Suomessa suuryritysten ja pienten kasvuyritysten tulisi löytää paremmin toisensa, jotta isot uudistuisivat ja pienet hyötyisivät isojen muskeleista. Varsinkin isojen yritysten tulisi olla tässä aktiivisempia.

Mikä sitten on homman juju, kun nämä erilaiset kumppanit hakevat yhteistä säveltä? Fortumin kanssa tuotekehitysyhteistyötä tekevän There Corporation -kasvuyrityksen toimitusjohtaja Kaj Rönnlund vertaa osuvasti suuryrityksiä valtamerialukseen ja pieniä startupeja moottoriveneeseen: ”Lähtösatamassa eli kotimarkkinoilla pieni on vikkelä ja pystyy kiertämään hitaasti kulkevan ison moneen kertaan, mutta aavalla eli kansainvälisillä markkinoilla iso voi myrskyn puhjetessa ottaa pienen turvaan”.

Mistä sitten puhumme, kun kannustamme isoja ja pieniä kimppaan? Onko kyse vain jättikonsernien ja mies & läppäri -itufirmojen yhteistyöstä? Ei suinkaan. Pointtina ei ole hakea ääripään kokoeroja. Esimerkiksi jo reilun parinkymmenen hengen yritykseksi kasvanut ex-startup Digital Foodie on pidempään ollut S-Ryhmän businesskumppani, mutta saa samalla yhteistyöyhteydenottoja pienemmiltään.

Yhtä lailla keskisuuret yritykset voivat nähdä itsensä sekä valtamerialuksena suhteessa startupeihin että ketteränä pikamoottorialuksena suuryrityksiin päin.

Kokoeroa tärkeämpää on se, kuinka kaksi yritystä voi yhdistää vahvuutensa. Kun isojen yritysten markkinointikanavat, brändi ja resurssit yhdistetään pienten maailmanvalloitusmentaliteettiin ja ennakkoluulottomaan luovuuteen, voi lopputuloksena olla aivan uudenlaista kilpailuetua. Ratkaisevaa on keskinäinen luottamus ja yhteinen visio siitä mitä ollaan tekemässä sekä ennen kaikkea molemminpuolinen hyöty.

Kannattaa perehtyä Erilaiset-käsikirjamme caseihin ja edelläkävijöiden vinkkeihin. Osallistu myös kyselyyn siitä, mitä Suomessa pitäisi nyt tehdä näiden kumppanuuksien vauhdittamiseksi. Kun vastaat 31.12. mennessä, voit voittaa yrityksellesi päivän verran maksutonta vero- tai juridiikkaneuvontaa!

Outi Ervasti
asiantuntija
Elinkeinoelämän keskusliitto EK