Lasten koulumotivaatioon voidaan vaikuttaa

16.04.2014
tomi_alakoski_yrityskyla

Toiminnanjohtaja Tomi Alakoski, Yrityskylä

Suomessa on jälleen ollut aihetta iloon: suomalaisoppilaat olivat Euroopan parhaita PISA 2012 -tutkimuksen ongelmanratkaisutehtävissä. Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) mukaan suomalaisten saama pistemäärä oli OECD-maiden neljänneksi paras yhdessä Australian kanssa. Laskettaessa kaikki osallistujamaat yhteen Suomi oli sijalla yhdeksän.

Mutta vaikka menestystä tällä kertaa tulikin, meidän on silti syytä olla huolissamme. Nimittäin lasten koulumotivaatio on viime vuosina laskenut hälyttävästi. Motivaatio on opetusneuvos Tommi Karjalaisen (OKM) mukaan yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka selittävät suomalaislasten oppimistuloksia.

Miltä Suomen tulevaisuus näyttää, jos lapsemme suhtautuvat elämään entistä välinpitämättömämmin ja heidän motivaationsa on nolla? Minkälaisella asenteella nuoret suuntavat jatko-opintoihin ja työelämään, mikäli varhaisessa vaiheessa opittu suhtautumistapa jää toimintamalliksi myöhempään elämään?

Itse uskon, että lasten koulumotivaatioon voidaan vaikuttaa nopeastikin esimerkiksi opetusmenetelmiä ja oppimisympäristöjä kehittämällä.

Kuudesluokkalaisille suunnatussa Yrityskylä-oppimisympäristössä vierailee vuosittain kymmeniätuhansia koululaisia. Olen itse päässyt kokemaan ja näkemään Yrityskylässä, miltä näyttää motivoitunut ja oppimisen iloa täynnä oleva oppilasryhmä. Koululaiset ovat hyvin valmistautuneita ja motivoituneita ymmärtämään, mistä taloudessa, työelämässä ja yrittäjyydessä on myönteisimmillään kysymys. Siis asioista, joiden ymmärryksestä Suomessa välillä näyttää olevan pula aina ylintä poliittista eliittiä myöten.

Yrityskylässä vierailleiden lasten palautteita on ilo lukea. Niitä on tuhansia ja jokaisesta aistii aidon oppimisen ja motivaation. Tässä poimintoja, joista myös me aikuiset voisimme oppia paljon:

”Oli todella mukava vierailla yrityskylässä ja siellä oppi paljon. Sai olla päivän aikuinen. Nyt tiedän enemmän miten toimia raha-asioiden kanssa nyt ja tulevaisuudessa.”

”Minun mielestäni yrityskylässä opittiin tekemään oikeaa työtä.”

”Yrityskylä on ihan mahtava paikka, mikään ei ole niin vaikeaa ettei siitä selviäisi yksinkin, kaikki työt ovat varmasti todella mukavia, nautin päivästä tosi paljon!”

”Tämä oli todella opettava kokemus ja toivoisin, että kaikki saisivat kokea tämän.”

”Opin paljon ja tästä oli apua varmasti kaikille joille talous on täyttä hepreaa.”

”Opin paljon päivän aikana ja sain hieman esimakua tulevasta työelämästä, joka minua odottaa kun kasvan aikuiseksi.”

 

Toiminnanjohtaja Tomi Alakoski
Yrityskylä
Taloudellinen Tiedotustoimisto TAT

Lue lisää Yrityskylästä