Loputonta lupausten toteuttamisen lykkäämistä

Maan hallitus ei tälläkään kertaa kyennyt lupaustensa mukaisiin työllisyystoimiin. Päätöksentekoa lykättiin tuonnemmaksi taas, tällä kertaa tiettävästi helmikuulle. Tämä haiskahtaa taktiselta ajanpeluulta, jonka tarkoituksena on välttyä tekemästä omasta mielestä ei-toivottuja ratkaisuja.

Hallitus on linjannut edistävänsä työllisyyttä valtionvarainministeriön laskelmien mukaan 42 000 – 44 000 henkilöllä. Tämän julkista taloutta tasapainottava vaikutus on 560 miljoonaa euroa vuositasolla. Siitäkin 110 miljoonaa euroa on sisällöllisesti päättämättä. Tämä on enimmilläänkin runsas neljäsosa hallituksen alkuperäisesti 2 miljardin euron lupauksesta. Syytä henkseleiden paukutteluun ei ole.

Hallitus lupaa päättää 110 miljoonan euron työllisyystoimet viimeistään helmikuussa. Tässä on kaksi olennaista heikkoutta.

Vaikka hallitus saisi ne maaliin, se on siis toteuttanut alkuperäisestä 2 miljardin euron työllisyyslupauksesta edelleen vain runsaan neljänneksen. Huono selitys on se, että hallitus muutti tavoitteitaan vaalikauden kuluessa. Ongelmien ratkaisua ei voi loputtomiin lykätä uusilla aikaisempaa löperöimmillä tavoitteilla.

Toinen heikkous on se, että tokkopa hallitus edes saa niitä tehtyä. Epäilykseni perustuu etenkin siihen, että tuolloin vaalikautta on yksinkertaisesti niin vähän jäljellä, että ministeriöillä ei ole aikaa valmistella lakiesityksiä siten, että eduskunta kerkeäsi hyväksyä ne ennen vaalikentille siirtymistä. Luulenpa, että monille maan hallituksessa tämä sopii ja on itse asiassa täysin pelikirjan mukaista. Toiset taas saavat havaita tulleensa vedätetyiksi.

Hallituksen työllisyystoimet muuttuvat lihaksi vain siten, että eduskunta säätää niistä. Sitä ennen ne ovat pelkkää mustetta paperilla. Loppujen työllisyystoimien toteuttaminen vaatisi sen, että tulevan helmikuun puolivälissä näistä toimista olisi olemassa jo lakiluonnokset. Vertailun vuoksi: hallitus päätti eläkeputken poistosta 17.12.2020. Hallituksen omien sanojen mukaan lakiesitys annetaan eduskunnalle aikaisintaan kevätistuntokaudella 2022. Eli yli vuosi päätöksestä.