Riikka Heikinheimo: Suomen on kiirehdittävä digitaalisen rokotustodistuksen pilottimaaksi

Suomen on tärkeää saada oma digitaalinen rokotustodistus käyttöön ensimmäisten maiden joukossa.  Ainutlaatuisen digi-infran ansiosta voimme nousta suunnannäyttäjäksi niin EU:ssa kuin WHO:n kautta kansainvälisesti, kirjoittaa EK:n rokotehankkeen vetäjä Riikka Heikinheimo.

Rokotustodistus on edellytys sille, että matkustamista pystytään avaamaan ja yritykset pääsevät tekemään kauppaa maailman markkinoilla. Asialla on kiire, sillä monet maat valmistautuvat jo avaamaan rajojaan. Suomen on päästävä ensimmäisten joukossa lähtötelineistä.

EU esitti tänään, että EU-alueella otettaisiin käyttöön ns. digitaalinen vihreä todistus.  Se sisältäisi käyttäjästään kolme tietoa: koronarokotus, koronatestin tulos ja tieto sairastetusta koronainfektiosta. Passin käyttöönotto siintää kuitenkin vasta tulevaisuudessa, joten pelkästään sen varaan ei voi jättäytyä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehittää yhdessä Kelan kanssa kansallista digitaalista rokotustodistusta. Sitä on syytä kiirehtiä kaikin tavoin ja varmistaa myös riittävä rahoitus.

Sen ensimmäinen vaihe tulee saada käyttöön ripeästi – viimeistään toukokuussa.

Jos etenemme ripeästi, Suomella on edellytykset saada arvokas digitaalinen rokotustodistus valmiiksi ensimmäisten joukossa. Siksi kannattaa tähdätä kansainväliselle tasolle ja tarjoutua pilotiksi, kun EU ja myös WHO kehittävät omia rokotustodistuksiaan. Tähän Suomella on erinomaiset edellytykset – muun muassa maailmanluokan data- ja digi-infra!