Riikka Heikinheimo: Suomesta TKI-suurvalta 

Suomesta on todellakin mahdollista tehdä TKI-toiminnan suurvalta. Palaisimme innovatiivisten maiden globaaliin kärkiryhmään, jonne henkisesti kuulumme.  

Orpon hallituksen ohjelmaa on analysoitu monesta nurkasta. Vähemmälle huomiolle on jäänyt positiivinen uutinen merkittävästä kasvun ja uudistumisen mahdollisuudesta, johon hallitus julkisen talouden tasapainottamisen tarpeista huolimatta sitoutuu. Neljän prosentin TKI-panostukset bkt:sta vuoteen 2030 mennessä ei ole sinänsä uutinen. Se on lausuttu ääneen jo useammankin hallituksen toimesta ja siihen on laaja sitoutuminen myös elinkeinoelämästä. Merkillepantavaa on nyt se, että Orpon hallituksella on rahat ja toimivat lait huolehtia valtion osuudesta tavoitteen saavuttamiseksi.  

Viesti Suomen palaamisesta innovaatiojohtajien kartalle on jo kuultu myös ulkomailla. Sitä kannattaa toistaa, jotta jokainen huippuosaaja ja innovatiivinen yritys sen varmasti kuulee. Viestiin kannattaa lisätä myös tieto puhtaasta ja edullisesta energiasta, jota meillä tulee mittavien investointien toteuduttua olemaan runsaasti. Olemme hyvä toimintaympäristö myös T&K-vaiheen jälkeiselle tuotannolle ja palvelukehitykselle. 

Tehtävä ei makaa yksin hallituksen harteilla. Paljon on nykyisten ja uusien eri alojen innovatiivisten yritysten ja tutkijoiden varassa. Valtiolta tuleva julkinen euro edellyttää kahta yrityksiltä tulevaa euroa. Tekemistä riittää kaikilla toimialoilla ja sektoreilla. Vihreä kasvu ja matka kohti kestävää taloutta edellyttää paljon uutta teknologiaa, osaamista, kasvuhalukkuutta ja uusia arvoketjujakin. Onnistuminen edellyttää myös, että emme tingi osaamisen laadusta. Siitäkin löytyy hallitusohjelmasta vahva kirjaus. 

TKI voi lyhenteenä olla monelle vieras. Siksi kirjoitin hallitusohjelmaneuvotteluiden aikaan muutamia konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä hyvä TKI-toimintaympäristö mahdollistaa. Ne ovat esimerkkejä kunnianhimoisesta uuden luomisen palikoista, joista polku neljän prosentin TKI-tavoitteeseen rakentuu.