Tuomas Ylitalo: ”Ukrainan jälleenrakennus on saanut maailman maat ja yritykset liikkeelle”
Kansainvälinen kiinnostus Ukrainan jälleenrakentamiseen on valtava, kirjoittaa EK:n asiantuntija Tuomas Ylitalo osallistuttuaan Rebuild Ukraine -tapahtumaan Varsovassa. Eri maiden yritykset valmistautuvat jo täysillä tuleviin kehityshankkeisiin ja investointeihin. Suomalaisten yritysten osaaminen vastaa erinomaisesti Ukrainan esittämiin tarpeisiin ja toiveisiin – vielä on mahdollista päästä hyvin mukaan jälleenrakentamisen kärkijoukkoihin.
Elinkeinoelämällä on tulee olemaan aivan keskeinen rooli sodan tuhojen korjaamisessa ja Ukrainan auttamisessa uuteen alkuun.
Mitä tämä yritysten rooli sitten käytännössä voi tarkoittaa? Tähän tarjosi vastauksia Varsovassa marraskuussa pidetty konferenssi- ja messutapahtuma ”Rebuild Ukraine”. Osallistuin tapahtumaan Business Finlandin järjestämässä yritysdelegaatiossa, joka koostui 50:stä suomalaisyrityksestä.
Messuilla kävi ilmiselväksi, että kansainvälinen kiinnostus Ukrainan jälleenrakentamiseen on massiivista. Eri maiden yritykset valmistautuvat jo täyttä päätä tuleviin kehityshankkeisiin ja investointeihin – suunnittelutyö tehdään nyt, jotta liikkeelle päästään heti kun rauha aikanaan tulee.
Suomalaisilla eri toimialojen yrityksillä on vielä mahdollisuudet päästä tähän kärkijoukkoon mukaan. Kaikki edellytykset ovat olemassa. Ensinnäkin meillä on Ukrainan toiveisiin erinomaisesti vastaavaa osaamista, jonka avulla pystytään rakentamaan uutta kestävää digivihreää yhteiskuntaa. Suomalaisyritysten tarjooma on niin tuotteiden kuin palveluiden osalta täysin kilpailukykyinen muihin maihin nähden. Tärkeä arvonsa on myös Suomen maine luotettavana, eettisenä ja vastuullisena kumppanina.
Hihat tulee kuitenkin kääriä ja lähteä ripeästi liikkeelle, jotta pääsemme aidosti valmisteluihin ja neuvotteluihin mukaan.
Messuilla käytyjen keskustelujen viesti oli se, että suomalaisyritykset odottavat nyt Suomen julkiselta vallalta työkaluja, jotka konkreettisesti tukisivat Ukraina-hankkeiden etenemistä ja toteutumista. Luonnollisesti rahoitus on aivan keskeinen kysymys – mikä on julkisen ja yksityisen sektorin työnjako ja miten rahoitus käytännössä kanavoituu hankkeisiin. Samoin toivotaan neuvontaa ja apua kaupanesteiden ylittämiseksi.
Suomen kohdalla nämä kysymykset ovat vielä auki. Yrityksemme eivät kyenneet Varsovassa vastaamaan potentiaalisten kumppanien kysymyksiin siitä, että miten suomalaisten Ukraina-hankkeet rahoitettaisiin.
Suomen edustus Varsovan tapahtumassa oli esimerkillistä ja vahvaa, mutta osalla maista on selkeästi suuremmat resurssit. Esimerkiksi Tanska on omassa suunnittelussaan selvästi pidemmällä. Ei meillä hävettävää ole, mutta kirittävää riittää resurssien osalta.
Suomi valmistelee paraikaa ulkoministeriön johdolla omaa kansallista jälleenrakennussuunnitelmaa Ukrainaa varten. Keskeisiä ratkaistavia kysymyksiä on juuri jälleenrakennushankkeiden rahoitus. Elinkeinoelämän edustajana korostamme, kuinka tärkeää on saada suomalaisyritysten käyttöön sellaiset työkalut, jotka ovat vertailukelpoisia keskeisiin verrokkimaihin nähden.
Kiinnostaako jälleenrakennukseen osallistuminen – liity elinkeinoelämän Ukraina-foorumiin!
EK vetää yhdessä ulkoministeriön kanssa elinkeinoelämän Ukraina-jälleenrakennusfoorumia. Sen tavoitteena on varmistaa, että niin yritykset kuin muutkin sidosryhmät ovat yhteisen tilannetiedon äärellä.
Noin kerran kuussa järjestettävissä Teams-infoissa ja muissa tapahtumissa vaihdetaan tietoa mm. Suomen kansallisen suunnitelman etenemisestä ja yritysten osallistumismahdollisuuksista jälleenrakennukseen, Ukrainan odotuksista sekä kansainvälisten rahoituslaitosten suunnitelmista.
Lue lisää elinkeinoelämän Ukraina-jälleenrakennusfoorumista. Kun ilmoittaudut mukaan, saat myös kutsun etäosallistua seuraavaan tilaisuuteen ti 19.12. klo 9.30-11.
Hyödyllisiä linkkejä
Ukraine Invest Guide: Rebuilding Ukraine with the Private Sector