Tuuli Mäkelä bloggaa: Avautumassa megaluokan cleantech-mahdollisuus – tartutaan siihen!

26.04.2016

Suomen cleantech on hyvissä asemissa hyödyntääkseen Pariisin ilmastosopimuksen kasvumahdollisuudet. Kotimaassa tarvitaan nyt viisaita toimia, jotta saamme kaiken vientipotentiaalin toteutumaan.

EK:n asiantuntija Tuuli Mäkelä on perehtynyt cleantechiin ja vastuullisuuteen.

EK:n asiantuntija Tuuli Mäkelä on perehtynyt cleantechiin ja vastuulliseen liiketoimintaan.

Pariisin ilmastosopimus on saanut jo ennätyksellisen monen maan allekirjoituksen. Tämä vahvistaa käynnissä olevaa murrossa kohti cleantech-ratkaisujen entistä laajamittaisempaa, globaalia käyttöönottoa. Erityisesti isojen päästömaiden kuten Kiinan ja USA:n voimakkaampi mukaantulo kasvattaa kysyntää ja parantaa investointihalukkuutta. Nyt on tärkeää edetä nopeasti sopimuksen ja ennen kaikkea päästövähennysten toimeenpanoon.

Suomalaiset yritykset ovat hyvissä asemissa tarttumaan ilmastomurroksen valtavaan kasvu- ja vientimahdollisuuteen. Edelläkävijät tekevät jo tulosta. Alkuvuosi on tuonut uusia kauppoja ja investointeja mm. seuraaville: Nocart, Greenstream, Norsepower, Fortum ja Wärtsilä.

Kuinka sitten saamme skaalattua suomalaiset ilmastoratkaisut entistä laajempaan käyttöön maailmalla? Ensinnäkin on tunnustettava, että kansainvälisen kilpailuaseman säilyttäminen ja terävöittäminen vaatii jatkuvia panostuksia – vaikeinakin aikoina.

Siksi meidän on varmistettava paikkamme cleantechin huipulla panostamalla nykyistä tuntuvammin julkiseen t&k-rahoitukseen sekä innovatiivisiin kokeiluihin ja demonstraatioympäristöihin. Nämä panokset on mahdollista jopa moninkertaistaa hyödyntämällä ns. innovatiivisia julkisia hankintoja. Tärkeää on myös saada lisäpuhtia yritysten kansainvälistymispalveluihin kuten Cleantech Finland -toimintaan.

Näin toimimalla meillä olisi entistä paremmat edellykset siihen, että Suomi saa mahdollisimman ison siivun historiallisesta markkinakasvusta. Samalla cleantech-vienti on keino moninkertaistaa Suomen ilmastovaikutukset verrattuna siihen, että tyytyisimme vähentämään päästöjä vain kotimaan kamaralla. Nyt onkin aika kääntää katseet positiiviseen hiilikädenjälkeen eli suomalaisten ilmastotekojemme vaikuttavuuteen maailmalla. Vauhditetaan siis suomalainen cleantech entistä ripeämpään kasvuun!

Lue tarkemmin EK:n näkemyksistä liittyen kansalliseen energia- ja ilmastostrategiaan.

Ensi viikolla bloggausvuorossa Kestävä liiketoiminta -vastuualueen johtaja Sari Siitonen. Lue myös blogisarjan aiemmat kirjoitukset:

– Sari Siitonen: Huomio hiilijalanjäljestä hiilikädenjälkeen.
Mikael Ohlström: Energiapäätöksiin tarvitaan pitkää sihtiä ja isoa kuvaa.
–  Kati Ruohomäki: Päästökaupassa minimoitava päästöjen ja teollisuuden siirtymisestä Euroopan ulkopuolelle
–  Mikael Ohlström: Huomio tehon riittävyyteen sähkömarkkinoilla
–  Mikael Ohlström: Tarvitseeko uusiutuvaa energiaa enää tukea?
 
Kati Ruohomäki: Suomi Euroopan kärkeen energiatehokkuustoimissa