Kultaisen noutajan puolesta

27.03.2014
Jari Huovinen

Jari Huovinen, EK

Kyllä nyt on viime aikoina taas pitchattu, matchattu ja clousattu niin, että heikompaa hirvittää. Suomeen on syntynyt uusi uljas yrittäjärotu, huippuunsa viritetty vinttikoira, jonka nopeus ja rohkeus hakevat vertaistaan. Kuka kaipaisi enää vanhaa, luotettavaa ja nöyrää kultaista noutajaa, kun tarjolla on tällaisia jenkkikulttuurin valioyksilöitä?

Perinteiset työllistäjät ovat nyt pois muodista ja pitkäjänteinen työnantajayrittäjyys epäkiinnostavaa. Julkisessa keskustelussa yrityksiinsä sitoutuneet työnantajayrittäjät leimataan usein oman edun tavoittelijoiksi, joiden tarkoituksena on ainoastaan verojen minimointi ja taloudellisen hyödyn maksimointi. Mihin tämä perustuu? Siihenkö, että nämä yrittäjät pitävät yleensä tiukasti kiinni työntekijöistään ja heidän yrityksissään on paljon pitkäkestoisia työsuhteita?

Samaan aikaan kasvuyrittäjyys on saamassa joukkohysterian muotoja. Startupit ovat seksikkäitä ja epäonnistuminen muodikasta. Kunnon kompuroinnista ja totaalisista övereistä syntyy kuulemma hyviä oppimiskokemuksia. Varmaan osalle, mutta valitettavasti enemmistö kuitenkin toistaa samoja virheitä myös uusissa yrityksissään.

Kasvuyrityksiä syntyy erityisesti osaamisintensiivisille aloille. Siis minne? Onko korkeakoulutukseen perustuva osaaminen sitten jotenkin intensiivisempää kuin vaikkapa metallin työstäminen tai hitsaaminen. Termi on minusta perinteisiä ammatteja ja osaamista aliarvioiva.

Kaikki ovat nyt mukana luomassa uutta kasvuyrittäjyyden ”ekosysteemiä”. Jälleen yksi muotisana, jota lähes kaikki viljelevät pystymättä selittämään, mitä sillä tarkoittavat. Onko tälle joukkohysterialle edes katetta? Tilastojen valossa kasvuyrityksiä on vain muutama prosentti yrityksistä ja niiden osuus liikevaihdosta ja kokonaistyöllisyydestä jää marginaaliseksi.

Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole lietsoa vastakkainasettelua. Kasvuyrittäjyys on aidosti huippujuttu, sen merkitys yrittäjyysilmapiirille suuri ja välilliset vaikutukset yhteiskuntaan merkittäviä. Samalla voisimme kuitenkin pitää huolta myös niistä vanhoista ystävistämme, tasaisen luotettavista kultaisista noutajista. Työllistäminen on aina kova juttu ja yhteiskunnan näkökulmasta arvostettava teko.

Jari Huovinen
yrittäjyysasiantuntija
Elinkeinoelämän keskusliitto EK