EK:n Häkämies: Johtaako Kiuru Suomea?

21.05.2021

Elinkeinoelämä on huolissaan hallituksen hitaudesta avata yhteiskuntaa, vaikka koronatilanne on meillä yksi Euroopan parhaista. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo, että hallitus toimii sosiaali- ja terveysministeriön tulkintojen vankina.

– Monet eurooppalaiset kilpailijamme ovat avaamassa taloutta ja tapahtumiaan, mutta meillä on jääty lähtötelineisiin. Hallituksen sisältä kuuluu viestejä talouden avaamisen ja normaalin paluun puolesta, mutta ministeri Krista Kiuru tukahduttaa ne kerta toisensa jälkeen. Myös ravintolarajoitukset ovat liian tiukat niin yrittäjien kuin asiakkaidenkin kannalta. Voi kysyä, johtaako hallitusta ministeri Kiuru vai miksi erilaisia näkökantoja ei tarkastella tasapainoisesti ja talouttamme avata, Häkämies ihmettelee.

Suomen exit-suunnitelman toimeenpanosta on jatkuvasti epätietoisuutta. Avataanko tässä kuussa työmatkustusta ja perhesyistä tapahtuvaa matkustusta EU:n sisärajaliikenteessä? Luovutaanko kesäkuussa Schengen-alueen sisärajatarkastuksista, entä ns. kolmansien maiden terveysturvalliset matkat elokuussa? Juuri kun olisi tarve tehdä merkittäviä päätöksiä, hallitus näyttää ajautuneen tilaan, jossa päätöksenteko jumiutuu sosiaali- ja terveysministeriöön.

Mitä tekee EU ja mitä tekevät muut Euroopan maat?

EU antoi esityksen, jossa riskimaiden ilmaantuvuusraja nousisi 75:een. Eli jos henkilö tulee EU-alueelle ns. kolmannesta maasta, jonka ilmaantuvuusluku ei ylitä 75:ä, hän voisi tulla EU-alueelle. Lisäksi suositetaan, että kolmansista maista voisi tulla EU-alueelle ilman karanteenia ja ilman testiä, mikäli henkilö on saanut kaksi rokoteannosta. Jäsenmaiden ministerit päättävät suosituksen hyväksymisestä tänään perjantaina 21.5.

Suomi on jäämässä harvalukuiseen joukkoon, sillä tällä hetkellä Schengen-maista 23 valtiota ei enää edellytä karanteenia matalan riskin maista matkustettaessa, mikäli henkilöllä on esittää koronatodistus.

– Suomi kulkee vastavirtaan. On iso riski, että matkustuksen avautuessa tulemme jäämään Euroopan peränpitäjiksi. Tämä ei merkitse hyvää suomalaisille vientiyrityksille, liikennöitsijöille, liikennöinnistä ja matkailusta riippuvaisille työpaikoille esimerkiksi lentoasemien ja satamien yhteydessä tai matkailu- ja majoitusalan piirissä – eikä tietysti niiden työntekijöillekään, joista monet ovat olleet jo pitkään lomautettuina. Myös kansalaiset ihmettelevät aiheesta exit-suunnitelman hidasta toimeenpanoa.

– On korkea aika tarkastella tilannetta kokonaisuutena ja katsoa Suomen kokonaisetua. Matkustusta on mahdollista avata terveysturvallisesti. Haluaako hallitus tehdä sen ja samalla säilyttää tuhansittain suomalaisia työpaikkoja, Häkämies kysyy.