EK:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila: AKT:n lakko osoittaa täydellistä piittaamattomuutta

11.06.2014

AKT:n järjestämä Suomen ulkomaankaupan pysäyttänyt lakko venäläisen aluksen miehistön vuoksi osoittaa käsittämätöntä piittaamattomuutta suomalaisista työpaikoista, sanoo EK:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila.

– Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa näin mittava reaktio osoittaa täydellistä suhteellisuuden tajun puutetta. Koko kansakunta kamppailee jyrkässä alamäessä olevan talouden kääntämiseksi positiivisempaan suuntaan samanaikaisesti, kun satamamiehet pysäyttävät koko Suomen ulkomaankaupan. Työtaistelusta seuraa mittavien miljoonaluokan vahinkojen lisäksi taas kerran paha tahra suomalaisten murenevaan maineeseen luotettavana tavarantoimittajana.

– Syksyllä tehdyn työllisyys- ja kasvusopimuksen piti turvata työrauha, mutta laittomat lakot ja suhteettomat tukitoimet eivät näytä loppuvan. Näillä toimenpiteillä ammattiyhdistysliike osoittaa täydellistä piittaamattomuutta muun maailman menosta ja romuttaa suomalaisen sopimusjärjestelmän.

– Olen varma, että tavallinen, tunnollinen suomalainen työntekijä ei missään olosuhteissa voi hyväksyä tällaista käyttäytymistä. Työnantajien on pakko harkita irrottautumista tämäntyyppisestä sopimusjärjestelmästä, koska se ei näytä toimivan. Työehtosopimuslaki on pikaisesti uudistettava muun Euroopan tasolle, jotta tämäntyyppiset ylilyönnit voidaan välttää.

– Työnantajat ovat toistaiseksi toimineet solmittujen sopimusten mukaisesti ja tiiviissä, hyvässä yhteistyössä keskusjärjestöjen ja useimpien liittojen kanssa. Työnantaja on myös kerännyt ammattijärjestöjen jäsenmaksut ja tilittänyt ne edelleen liitoille. Tämäntyyppinen yhteistyö voi jatkua vain, jos siinä ovat molemmat osapuolet tiukasti sitoutuneena mukana.

– Näiden työtaistelujen kustannukset ovat valtavia ja ne jäävät niiden maksettavaksi, jotka tunnollisesti hoitavat työnsä ja yrityksensä ja lopulta koko yhteiskunnan tappioksi.

Lisätietoja:
EK:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila,
soittopyynnöt viestintäjohtaja Leena Jaakkola p. 040 352 9332