Vain viidesosa hyväksyy jäänmurtajakiistan tukitoimet

01.04.2015

Yli puolet suomalaisista ei hyväksy jäänmurtajia koskevan työehtokiistan mahdollisia tukilakkoja. Hyväksynnän tukitoimille antaa vain viidennes kansalaisista. Tiedot käyvät ilmi EK:n Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta.

Pienen työntekijäryhmän työehtokiista uhkaa tällä hetkellä pysäyttää Suomen lipun alla purjehtivien alusten rahti- ja matkustajaliikenteen.

– Kansalaisilta on saatu selkeä viesti, että niin sanotut avainryhmät eivät toimi vastuullisesti käyttäessään lakko-oikeutta. On kohtuutonta, että muutamaa sataa työntekijää koskeva kiista uhkaa halvaannuttaa maan viennin ja tuonnin. Suunniteltujen suhteettomien tukitoimien toteutuessa vaarannetaan suomalaisten työpaikat ja aiheutetaan pysyvää haittaa Suomen maineelle, sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Jäänmurtajalakkoa tukevien työtaistelutoimien alkaessa ja rahtiliikenteen pysähtyessä se tarkoittaa yli 80 miljoonan euron häiriötä kauppaan päivässä. Lisäksi alkaessaan toimet koskettavat pääsiäisliikenteessä kymmenien tuhansien suomalaisten matkantekoa aiheuttaen mielipahaa, toteaa Häkämies.

– Jos tukilakko toteutuu, se osoittaa taas suomalaisen työrauhajärjestelmän toimimattomuuden. Samalla jälleen kerran aiheutetaan suomalaisille yrityksille kilpailuhaittaa suhteessa kilpailijoihin. Olemme jo nyt kilpailijamaita perässä kustannuksissa ja työrauhakysymyksissä. Se ero täytyy kuroa umpeen, toteaa Häkämies.

Taloustutkimus Oy toteutti EK:n toimeksiannosta kyselyn koskien kansalaisten suhtautumista tukilakkoihin. Se toteutettiin lauantain 28. maaliskuuta ja maanantain 30. maaliskuuta välisenä aikana. Tutkimuksen n=1126 ja ikähaitari 15–79 vuotta. Tutkimuksen toteutushetkellä ei ollut tietoa mahdollisten tukitoimien laajentumisesta koskemaan matkustajaliikennettä.

Katso Jyri Häkämiehen diaesitys lehdistöinfossa 1.4.2015 (pdf)