EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies: AKT:n lakkoilu täysin vastuutonta

11.06.2014

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää täysin vastuuttomana, että Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT pysäyttää jälleen kerran oman etunsa ajamiseksi koko Suomen viennin ja tuonnin.

AKT aloitti keskiviikkoaamuna vuorokauden mittaisen työtaistelun kaikissa Suomen satamissa. Työtaistelun taustalla on ulkomaisen laivan saartaminen Tornion satamassa.

– Vastuuton lakkoilu vaikean taloudellisen tilanteen keskellä ja välittämättä muista on erittäin tuomittavaa. AKT vaarantaa toimillaan työpaikkoja muissa yrityksissä ja aiheuttaa laajasti vahinkoa koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Tällä ei näytä olevan mitään merkitystä AKT:lle.

Suomen viennin ja tuonnin arvo on päivässä noin 300 milj. euroa. Konkreettisten menetysten arvo tämän lakon vuoksi on jopa 10 milj. euroa. Häkämiehen mukaan AKT:n lakkoilu loukkaa myös syksyllä solmittua työllisyys- ja kasvusopimusta.

– Sopimuksen tekemisen keskeinen peruste oli työrauhan turvaaminen Suomessa sopimuksen kestoajaksi. Jatkuvat työtaistelut rapauttavat sopimuksen perustaa ja osoittavat tarpeen uudistaa työrauhaa koskevat pelisäännöt pikaisesti. Nykyinen työrauhajärjestelmä ei toimi.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Jyri Häkämies, soittopyynnöt viestintäjohtaja Leena Jaakkola, puh. 040 352 9332