Luottamusindikaattoreissa nousua, keskiarvoja saavutettiin

27.12.2016

Kaikkien päätoimialojen joulukuun luottamusindikaattoreissa tapahtui kohentumista verrattuna edelliskuuhun. Eniten vahvistui rakentamisen luottamus, joka nousi seitsemän pistettä marraskuuhun verrattuna, kertoo EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila.

Joulukuussa teollisuusyrityksistä 78 prosenttia ilmoitti kapasiteettinsa olevan täysin käytössä. Teollisuuden luottamusindikaattori kohosi joulukuussa saldolukuun +1. Marraskuun lukema oli -4. Indikaattori on tällä hetkellä pitkän aikavälin keskiarvotasolla.

Rakentamisen luottamus parani joulukuussa ja tilauskannan kuvataan olevan lähellä normaalia. Uusin luottamusindikaattorin saldoluku on 0, kun edelliskuun lukema oli -7. Pitkän aikavälin keskiarvo on -8, joten luottamus on tällä hetkellä jonkin verran tavanomaista vahvempaa.

Palvelujen luottamusindikaattori vahvistui joulukuussa ja palveluyrityksen kuvaavat suhdannetilanteensa parantuneen loivasti. Palvelujen uusin saldoluku on +16 eli neljä pistettä parempi kuin marraskuussa. Indikaattori nousi samalla vähän yli pitkäaikaisen keskiarvonsa (+13).

Vähittäiskaupan luottamus koheni hieman joulukuussa vaikka myynnin määrän kuvataan aavistuksen laskeneen. Indikaattori nousi lukemaan-5, kun marraskuun tarkistettu lukema oli -9. Luottamus on tällä hetkellä vähän alle pitkäaikaisen keskiarvonsa.