Suomi tavoittelee omaa paviljonkia YK:n COP29-ilmastokokoukseen – mukaan yritykset, kaupungit, yliopistot ja järjestöt

25.06.2024

Suomelle rakennetaan vahvaa näkyvyyttä YK:n ilmastokokoukseen, joka järjestetään Bakussa, Azerbaidžanissa 11. – 22.11. 2024. Suomen paviljongin osallistujajoukkoa muodostetaan nyt – mukana on jo monimuotoinen joukko organisaatioita ja ilmoittautuminen on auki 16.8. asti.

Vuosittain järjestettävä ilmastokokous on paitsi YK:n tärkein ilmastopolitiikan päätöksentekoareena, myös maailman suurin ilmastotapahtuma. Se kokoaa yhteen päättäjiä ja ilmastoaiheiden parissa työskenteleviä yrityksiä, järjestöjä ja tutkijoita lähes 200 maasta.

Viime vuonna Suomi toteutti Dubain ilmastokokoukseen ensimmäistä kertaa oman maapaviljonkinsa, jossa suomalaiset yritykset ja organisaatiot pääsivät esittelemään ilmastoratkaisujaan kansainväliselle yleisölle ja päättäjille. Paviljonki oli menestys niin kävijämäärältään kuin korkean tason kohtaamisten ja Suomen kansainvälisen tunnettuuden kannalta.

Myös tänä vuonna on tavoitteena saada Suomen lipun alle Bakuun vahva edustus. Hankkeen ohjausryhmään kuuluvat Climate Leadership Coalition, Elinkeinoelämän keskusliitto, Keskuskauppakamari sekä Teknologiateollisuus.

Paviljonki antaa suomalaisille organisaatioille voimakkaan äänen maailman suurimmassa vuotuisessa ilmastokeskustelussa, arvioi EK:n johtava ilmastoasiantuntija Janne Peljo.

“Suomen maakuvan ja suomalaisten yritysten ja organisaatioiden kannalta on todella tärkeää, että rakennamme kilpailijamaiden tapaan systemaattisesti profiilia vihreän siirtymän huippuosaajana ja puhtaiden investointien kohdemaana.”

Suomen paviljongin valmistelut käynnissä, kumppanihaku auki 16.8. asti

Bakun Suomi-paviljongin suunnittelu etenee vauhdilla. Tähän mennessä mukaan on sitoutunut kärkiyrityksiä kuten esimerkiksi Fortum ja Vaisala, kasvuyrityksiä kuten Aeromon, Betolar, Coolbrook ja Kausal, kaupungeista mm. Helsinki ja Tampere. Mukana ovat myös Helsingin yliopisto sekä Tiina ja Antti Herlinin säätiö.

Monimuotoinen osallistujajoukko kuvaa, kuinka läpileikkaavasti yhteiskunnan eri sektorit ovat sitoutuneet ilmastokriisin ratkaisuun.  Luvassa on myös pohjoismaista yhteistyötä ja koko alueen vahvuuksia korostavaa ohjelmaa.

Kasvuyhtiö Coolbrook oli viime vuonna mukana Suomen-paviljongissa Dubaissa. Kokemus oli niin hyvä, että lähdemme etujoukoissa mukaan myös Bakuun, arvioi toimitusjohtaja Joonas Rauramo:

“Pääsimme COP28:ssa osaksi korkeatasoisia keskusteluja ja samoihin tilaisuuksiin maailman johtavien päättäjien kanssa. Ilmastokokous tarjosi myös merkittävää liiketoiminnallista etua kaltaisellemme yritykselle, joka pyrkii sähköistämään raskaan teollisuuden prosesseja ja vähentämään merkittävästi suurten teollisten toimijoiden hiilijalanjälkeä. Alusta antoi meille mahdollisuuden esitellä ratkaisujamme kansainvälisesti merkittävien yritysten ylimmän johdon edustajille. Koemme tärkeäksi, että suomalaiset yritykset ovat aktiivisesti mukana vihreän siirtymän keskusteluissa ja päätöksissä kansainvälisillä areenoilla, ja siksi lähdimme etujoukoissa mukaan myös tänä vuonna.”

Yritysten, kaupunkien, järjestöjen ja tutkimusorganisaatioiden ilmoittautuminen tämän vuoden paviljonkiin on auki 16.8.2024 asti. Mukaan haetaan organisaatioita esittelemään suomalaisia innovaatioita, ratkaisuja ja näkökulmia ilmastonmuutoksen hillintään. Paviljongin ohjelman tarkempi suunnittelu käynnistyy elokuussa.

Ilmoittautumiset Suomen-paviljonkiin

Lisätietoja:
Climate Leadership Coalition, Senni Raunio: +358503512390, senni.raunio@clc.fi
Elinkeinoelämän keskusliitto, Janne Peljo: +358405285754, janne.peljo@ek.fi
Keskuskauppakamari, Teppo Säkkinen: +358505162868, teppo.sakkinen@chamber.fi
Teknologiateollisuus, Annukka Saari: +358 44578 9139, annukka.saari@teknologiateollisuus.fi