Edelleen synkät talousnäkymät – Kaikkien toimialojen luottamus heikkeni elokuussa

27.08.2013

-Elinkeinoelämän suhdannekehitys on ollut loppukesällä varsin heikkoa, kuten EK:n vajaa kuukausi sitten julkaisema Suhdannebarometri jo enteili. Luottamusindikaattorit laskivat elokuussa kaikilla toimialoilla, ja suhdannetilannetta kuvataan keskimääräistä synkemmäksi, kertoo johtava ekonomisti Penna Urrila.

Teollisuuden luottamus laski elokuussa selvästi. Valmistuotevarastot kasvoivat, tilauskanta supistui ja tuotanto-odotukset pysyivät edelleen varovaisina. Elokuun luottamusindikaattorin saldoluku on -12, kun heinäkuun tarkistettu lukema oli -8. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +2.

Rakentamisen luottamus heikkeni elokuussa. Tilauskanta on alle normaalin ja henkilöstön ennustetaan supistuvan. Tuorein saldoluku on -25, edelliskuun tarkistettu lukema oli -19. Indikaattorin pitkäaikainen keskiarvo on -6.

Palvelujen luottamusindikaattori kääntyi uudelleen laskuun. Myynnin arvioidaan silti kasvavan hieman. Saldoluku on -2, edelliskuun tarkistettu lukema oli +6 ja pitkän aikavälin keskiarvo on +14.

Vähittäiskaupan luottamus putosi elokuussa voimakkaasti. Myyntikehitys on ollut heikkoa, eikä tilanteeseen odoteta parannusta lähikuukausina.

Luottamusindikaattorin saldoluku painui -21 pisteeseen, kun edelliskuun tarkistettu lukema oli -11. Pitkäaikainen keskiarvo on 0.