EK:n tuloveroale toisi keskituloiselle 130 euroa kuussa

16.03.2015

EK:n vaalitavoitteena on keventää työn verotusta lähivuosina 3–4 miljardilla. Tämä tarkoittaisi sitä, että keskituloiselle jäisi käteen noin 130 euroa enemmän kuukaudessa.

EK:n johtavan veroasiantuntijan Tero Honkavaaran mukaan tuloverokevennykset tulisi kohdistaa kaikille tuloluokille. Vaikutus ostovoimaan olisi merkittävä.

Verotus kannustamaan työntekoa ja yrittämistä

Kaiken kaikkiaan avainsanana on vähemmän lannistava verotus, sanoo Honkavaara:

– EK:n vaalitavoitteena on keventää työn verotusta lähivuosina 3–4 miljardilla. Tämä tarkoittaisi sitä, että keskituloiselle jäisi käteen noin 130 euroa enemmän kuukaudessa. Verotuksen kohteet tulisi valita ja verotuksen taso säätää siten, että se haittaisi talouskasvua mahdollisimman vähän. Jos työn verotusta saadaan merkittävästi kevennettyä, niin ilman muuta se kannustaa työntekoon. Ja Suomi nousee talousalhosta vain työllä ja yrittämisellä.

Työntekoon kannustamisen vastakohtana ovat ns. tuloloukut. Niillä Honkavaara tarkoittaa kireän verotuksen ja sosiaalietuuksien haitallista yhteisvaikutusta. Tuloloukkujen takia työn vastaanottaminen ei ole aina rahallisesti kannattavaa, kun verot ja sosiaalietuuksien heikennykset vähentäisivät käteen jäävää tuloa.

Yrityksille ennustettavaa ja johdonmukaista verotusta

Yritysverotuksen osalta EK vetoaa tulevaan hallitukseen, että verotuksemme pysyisi kansainvälisesti kilpailukykyisellä tasolla. Tämä on elintärkeää, jotta yritykset, pääomat ja omistajuus saataisiin pidettyä Suomessa.

Yhtä tärkeää on Honkavaaran mukaan verotuksen ennustettavuus:

– Tulevan hallituksen tulee päättää veroratkaisujen päälinjat heti vaalikauden alussa, eikä veivata suuntaa epäloogisesti pitkin matkaa. Myös verosäännösten tulkinnassa pitää olla looginen ja johdonmukainen. Jälkikäteisistä tulkintamuutoksista pitäisi päästä eroon.

Honkavaaraa huolettaa myös ns. piiloverojen paisuminen, kun valtio rokottaa yrityksiä erilaisten lupa- ja valvontamaksujen muodossa.

– Nämä maksut kasaantuvat kaiken lisäksi usein tietyille aloille, jolloin kustannustaakka on kohtuuton. Tämä nostaa yritysten kynnystä laajentaa toimintaa tai ylipäänsä tulla alalle.