Elinkeinoelämä vetosi globaalien päästömarkkinoiden puolesta Pariisissa

EK ja muut bisnesorganisaatiot vetosivat keskiviikkona Pariisin ilmastokokouksen neuvottelijoihin, jotta hiilipäästöjen hinnoittelu saataisiin sisällytettyä tulevaan ilmastosopimukseen.

20 bisnesorganisaatiota järjestivät Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä 2.12. tapahtuman, jossa vedottiin hiilen hinnoittelun puolesta. Tulevaan ilmastosopimukseen pitää saada maininnat markkinaehtoisista keinoista, joilla hiilipäästöille saadaan hintalappu.

Myös EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies peräänkuuluttaa fiksuja toimia, joilla eri maiden ilmastositoumukset saadaan vietyä käytäntöön:

– Kehittämällä hiilipäästömarkkinoita maailmanlaajuisesti päästöt vähenevät aidosti, eivätkä vain siirry maanosasta tai maasta toiseen. Ihannetapauksessa myös hiilen hinnoittelu tapahtuisi globaalisti siten, että yrityksille kohdistuisivat samankaltaiset ”ilmastokustannukset” sijaintimaasta ja maanosasta riippumatta. Tällöin päästövähennykset saataisiin toteutetuksi siellä, missä se onnistuu edullisimmin.

– Hiilen hinnoittelu vauhdittaa myös cleantech-markkinoiden kehittymistä sekä kannustaa synnyttämään uutta teknologiaa energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan. Se on keino rahoittaa investointeja ja auttaa kehittämään innovatiivisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään.

Tutustu bisnesjärjestöjen kannanottoihin Pariisin ilmastokokouksessa:
Statements on Carbon Markets in the Paris Agreement.