Elinkeinoelämän vetoomus: hiilipäästömarkkinat osaksi Pariisin ilmastosopimusta

EK ja 19 muuta bisnesorganisaatiota eri puolilta maailmaa ovat vedonneet yli 90 valtion ilmastoneuvottelijoihin, jotta hiilipäästöjen hinnoittelu sisällytettäisiin Pariisin ilmastosopimukseen.

EK ja muut bisnesorganisaatiot julkistivat vetoomuksensa tänään Bonnissa, jossa paraikaa valmistellaan marraskuun lopussa käynnistyviä Pariisin ilmastoneuvotteluita (COP21).

Tämänviikkoista Bonnin kokousta varten julkistettiin jo lokakuun alkupuolella tiivis ja lupaava neuvottelutekstipohja. Siitä kuitenkin jäivät puuttumaan varsinaiset käytännön toimintamallit, joilla hiilipäästöjä voitaisiin kansainvälisesti hinnoitella ja joilla eri maiden ja alueiden päästökauppajärjestelmiä voisi linkittää yhteen.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies taustoittaa elinkeinoelämän vetoomusta:
– Pariisissa on tärkeää aikaansaada kattava ilmastosopimus, joka sisältää markkinaehtoisia keinoja, jotta hiilipäästöille saadaan maailmanlaajuinen hintalappu. Näin ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä voidaan vähentää kustannustehokkaasti, joustavasti ja hiilivuodon riskiä minimoiden.

– Kehittämällä hiilipäästömarkkinoita maailmanlaajuisesti, päästöt vähenevät aidosti eivätkä vain siirry maanosasta tai maasta toiseen. Hiilipäästöjen globaalin hinnan myötä myös ilmastobisneksen maailmanmarkkinat kasvavat, mikä taas parantaa suomalaisten cleantech-yritysten vientipotentiaalia.

Elinkeinoelämän järjestöjen vetoomus sekä sitä koskeva tiedote.