EU–USA-investointisuojaa koskeva kuuleminen käynnissä 6.7. asti

24.04.2014

EU:n komissio pureutuu lähikuukausina arvioimaan ns. TTIP-neuvotteluihin liittyvän investointisuojan vaihtoehtoja, uhkia ja mahdollisuuksia. Yritysten ja muiden sidosryhmien näkemyksiä kerätään verkkokyselyn kautta.

EU ja USA neuvottelevat maailman suurimmasta vapaakauppa-alueesta. Näiden s. TTIP-neuvottelujen tavoitteena on sopia myös investointien suojasta ja investointeja koskevasta riitojenratkaisusta.

EU:n komissio toimii EU:n neuvottelijana. Komissio on parhaillaan täsmentämässä EU:n suhtautumista neuvoteltaviin investointikysymyksiin. Tämä avoin kuuleminen on tilaisuus kaikille ilmaista kantansa asiassa. Kuulemisessa käytettävä kysely on myös erinomainen tietopaketti neuvottelujen investointiosasta ja nykyisistä investointeja koskevista säännöistä. Kuuleminen tapahtuu verkossa ja siihen voi osallistua vielä 6.7.2014. Pääset kyselyyn täältä klikkaamalla seuraavasti:
– Your Voice
– Consultations
– Trade-otsikon alta ”Online public consultation on investment protection and investor-to-state dispute settlement (ISDS) in the Transatlantic Trade and Partnership Agreement (TTIP)”, klikkaa ”More information”
– Klikkaa sivun puolivälissä ”Online questionnair”
– Vaihda oikeasta yläreunasta kielivalinta ”Suomi”

Uudella EU-tason sopimuksella korvattaisiin voimassa olevat EU:n jäsenmaiden omat investointisuojasopimukset USA:n kanssa. Suomella ei tällaista omaa sopimusta ole, joten meillä on asiassa paljon saavutettavaa. Elinkeinoelämä kannattaa investointisuojasta ja investoijan ja valtion välisestä riitojenratkaisumenettelystä sopimista. Pyrkimys on saada neuvottelut päätökseen jo vuoden 2015 loppuun mennessä.

Kuulemista koskeva lehdistötiedote (27.3.2014) ja linkkejä muihin aihetta koskeviin tietolähteisiin löytyy täältä.