EU:lla paljon voitettavaa USA-vapaakaupassa

18.06.2013

EU:n ja USA:n vapaakauppaneuvottelut alkavat 8.7. Jotta tuloksiin päästään, EU:n on kyettävä löytämään yhteistä tahtoa ja joustoa.

EU-maat ovat päässeet sopuun neuvottelumandaatista ja käytännön neuvottelut alkavat 8.7. Washingtonissa. Alkumetreiltä alkaen on pidettävä yllä hyvää virettä, jotta tahto riittää edessä olevien vaikeiden kädenvääntöjen ratkaisemiseen, sanoo EK:n johtava asiantuntija Simo Karetie:

”EU:n ja USA:n yhteistyön tiivistämisen hyödyt ovat haasteita suuremmat. Vaikeimpien neuvottelualueiden ylikorostuminen vie näkyvyyttä sopimuksen mukanaan tuomilta kasvumahdollisuuksilta ”

On hyvä, että neuvotteluihin lähdetään laajalla agendalla. Hajanaisena pidetyn EU:n on tarvittaessa kyettävä löytämään joustoa ja molempia osapuolia hyödyttäviä kompromisseja. Kummankin osapuolen on pystyttävä vakuuttamaan niin poliitikot, äänestäjät kuin mediakin yhteisten ratkaisuiden järkevyydestä ja yhteisen markkina-alueen hyödyistä.

Kiinni USA:n markkinoihin ja ostovoimaan

Osapuolet lähtevät neuvottelupöytään hyvin eri asemista. EU kamppailee yhä talouskriisissä, kun taas USA:n talouskasvu ja kilpailukyky ovat paremmalla tolalla.

Karetien mukaan vapaakauppasopimuksen aikaansaaminen tasoittaisi pelikenttää ja helpottaisi myös suomalaisyritysten mahdollisuuksia hyötyä USA:n markkinoiden kasvusta ja ostovoimasta.

Amerikkalaisille yrityksille sopimus tarjoaa aiempaa paremman väylän myös EU:n lähimarkkinoille.

Talous- ja finanssikriisi ovat syöneet EU:n arvostusta ja vaikutusvaltaa. Talouskasvun lisäksi vapaakauppasopimus vahvistaisi EU:n ja USA:n yhteistä vaikutusvaltaa. Luomalla maailman suurimman talousalueen niillä olisi jälleen mahdollisuus uudistaa maailmakauppaa ja johtaa kansainvälisten standardien kehittämistä. Neuvottelut ovatkin herättäneet maailmalla laajasti kiinnostusta.

EK hakee yritysten evästyksiä USA:n ja Japanin vapaakauppaneuvotteluihin

Parhaan neuvottelutuloksen saavuttamiseksi viranomaiset ja edunvalvojat tarvitsevat konkreettista tietoa yrityksiltä niiden intresseistä ja ongelmista markkinoilla. On tärkeää, että myös Suomen ääni kuuluu.

Onko yritykselläsi kokemuksia kaupankäynnistä USA:n tai Japanin kanssa? Vastaa 9.8. EK:n kommenttipyyntöön, jolla kartoitetaan yritysten näkemyksiä asioista, joita tulisi ratkaista tai huomioida vapaakauppaneuvotteluissa. Kysymykset kattavat esimerkiksi teknisten kaupanesteiden, palvelukaupan, julkisten hankintojen sekä teollis- ja tekijänoikeuksien aihepiirejä, mutta voit vastata siltä osin, mikä on yrityksellesi merkityksellistä.

Lisätietoa:
Asiantuntija Saila Turtiainen, EK Bryssel
puh. 09 4202 3335
etunimi.sukunimi@ek.fi

Johtava asiantuntija Simo Karetie, EK
puh. 09 4202 2704
etunimi.sukunimi@ek.fi