Finnoon kehityssuunnitelma fiksuin energiaratkaisu

29.04.2014

Tekesin järjestämän Fiksu energia –kilpailun voiton vei Espoon kaupungin ja Fortumin ehdotus Finnoon alueen energiajärjestelmästä. Yhteensä kilpailuun tuli 51 ehdotusta.

Tekesin mukaan voittanut energiaehdotus on haasteellinen: Finnoon 17 000 asukkaan uuden kaupunginosan energiankulutus halutaan puolittaa verrattuna normaaliin vastaavan alueen energiankäyttöön. Asiasta uutisoi Good News from Finland.

Finnooseen on suunnitteilla muun muassa matalalämpöinen lämmönjako ja kulutushuippujen leikkaaminen koko alueen energian etäohjauksella.

Ensimmäisenä konkreettisena innovaationa Finnoossa toteutetaan energiakatuja. Nämä ovat alueen pääkatuja, jotka perustetaan maalämpöä keräävien energiapaalujen ja paalulaattojen varaan. Energiakatujen toimivuudesta on tällä hetkellä maailmalla vain pienen mittakaavan kokeiluja Itävallassa.

— Espoo haluaa tukea kotimaisen teollisuuden vientitoimintaa niin, että se saa Finnoossa toteuttaa riittävän referenssiarvon omaavia cleantech-kohteita ja ratkaisuja. Tämän kilpailun voitto on osoitus, että olemme yhteistyökumppaneidemme kanssa löytäneet hyviä ratkaisuja ja matkalla oikeaan suuntaan energia-asiassa, projektinjohtaja Kimmo Leivo tiivistää

Fiksu energia -kilpailussa tärkeimpiä kriteerejä olivat uskottava konsepti, toteutukseen sitoutuneet toimijat, tavoitetilan haasteellisuus, konseptin ainutkertaisuus Suomessa ja joustavuus uusille osaratkaisuille sekä kansainvälistymismahdollisuudet.

www.tekes.fi
www.espoo.fi

Kuva: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy