Kansliapäällikkö Hannele Pokka: ympäristönsuojelulain uudistuksessa hyödynnetään kaikki joustot suhteessa EU-direktiiviin

30.05.2013

Hallitus linjasi puoliväliriihessään, ettei yritysten hallinnollista taakkaa enää lisätä. Sama tavoite on ollut voimassa koko 2000-luvun, mutta tulokset ovat olleet laihoja. Kansalliset toimet ovat tärkeitä, vaikkakin yli 80 % kaikesta ympäristölainsäädännöstä tulee EU:sta.

Suomen sääntelyjärjestelmä on Pokan mukaan korostetun lupapainotteinen: Euroopan vertailussa Suomessa vaaditaan suhteellisesti eniten ympäristölupia. Lupakäsittelyn ruuhkat luovat paineita hallintomenettelyiden uudistamiseksi.

Ympäristönsuojelulain uudistus on hallituksen kärkihankkeita. Kiireellisin aikapaine tulee EU:sta, koska teollisuuspäästödirektiivin implementointi on jo yliajalla. Yrityksille on tulossa jälleen hallintotaakkaa, mutta Pokan mukaan direktiivin kaikki joustot tullaan hyödyntämään.

Ympäristönsuojelulain toisessa uudistusvaiheessa pureudutaan Pokan mukaan lupamenettelyiden keventämiseen. Tällöin myös selvitetään, onko mahdollista joiltakin osin korvata lupamenettelyä normiohjeistuksella.