Kiina tähtää innovaatiojohtajaksi

27.06.2013

Kiinalainen asiakas vaatii eurooppalaiselta toimittajaltaan parasta, uusinta ja edullisinta. Samaan aikaan Kiina etenee suunnitelmissaan nousta johtavaksi innovaatiomaaksi vuoteen 2020 mennessä.

Suomen Shanghain innovaatiokonsuli Sari Arho Havrén esitteli EK:n Kiina-verkon tilaisuudessa ensimmäisiä tuloksia Team Finlandin Kiina-ennakoinnista, jota hän vetää Tekesin alaisuudessa.

Vielä nyt suomalaisyritysten pahimpia kilpailijoita ovat tyypillisesti muut Kiinassa toimivat länsimaalaiset yritykset. Arho Havrénin mukaan tämä on muuttumassa:

”Lähimmän 5 vuoden aikana juuri kiinalaisista kilpailijoista on tulossa kovin vastus eurooppalaisille. Paikallisten päättäjäsuhteiden lisäksi niillä on monenlaisia muitakin kotikenttäetuja kuten edullista rahoitusta, verohelpotuksia ja t&k-tukea.”

Vielä nyt eurooppalaisten valttina on markkinointiosaaminen, laatu ja innovointi sekä henkilöstöjohtaminen. Näissäkin kiinalaiset osoittavat nopean kykynsä oppia. Kiinasta tulee ennen pitkää eturivin innovaatiomaa, vaikkei vielä tavoitevuoteen 2020 mennessä. Lähivuosina t&k-panostukset pyritään nostamaan 2,5 prosenttiin BKT:stä, Arho Havrén kertoo.

Oilon Oy on vienyt 20 vuoden ajan cleantechiä Kiinaan. Sen ympäristötehokkaat kaasupolttimet ovat omassa luokassaan markkinajohtajia. Toimitusjohtaja Eero Pekkolan mukaan kiinalaiselle asiakkaalle on tunnusomaista lähes aggressiivinen kunnianhimo ja menestyksen nälkä:

”Eurooppalaiselta yritykseltä vaaditaan jatkuvasti isompia asiakashyötyjä ja parempaa kilpailukykyä. Siksi Kiina on todellinen näytön paikka kaikille innovaatioyrityksille. Jos pärjää siellä, pärjää missä tahansa.”

Kiina-verkon kautta tiedon ja verkostojen äärelle

EK:n Kiina-verkon tehtävänä on edistää suomalaisten yritysten Kiina-hankkeita sekä toimia informaatiokanavana yritysten ja viranomaisten välillä. Välitämme sähköpostitse uutisia aiheista, jotka ovat hyödyksi Kiinaan tähtääville yrityksille ja heidän kumppaneilleen. Lisäksi järjestämme verkottumistilaisuuksia, delegaatiovierailuita ja muita tapahtumia. Toimimme tiiviissä yhteistyössä Team Finland -organisaatioiden kanssa. Kiina-verkon puheenjohtajana toimii toimitusjohtaja Eero Pekkola Oilon Oy:stä. Kiina-verkkoon voi liittyä maksutta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen kiina@ek.fi.

Lisätiedot:
Asiantuntija Outi Ervasti, EK, puh. 040 721 2131, etunimi.sukunimi@ek.fi