Kotimarkkina-alojen luottamus notkahti

27.03.2014

Elinkeinoelämän maaliskuun luottamusindikaattorit ovat edelleen synkkää luettavaa. Teollisuuden tuotanto-odotukset ovat varovaisen myönteisiä, mutta luottamus pysyi kaikesta huolimatta keskimääräistä heikompana ja edellisen kuun lukemissa. Kotimarkkina-aloilla luottamukseen tuli sen sijaan uusi notkahdus.

EK:n tuoreen Luottamusindikaattorin mukaan teollisuudessa on pieniä merkkejä paremmasta, mikä näkyi myös tuotantokapasiteetin käyttöasteissa. Maaliskuussa kapasiteetti oli täyskäytössä 66 prosentilla yrityksistä, kun helmikuussa vastaava luku oli 60 prosenttia. Luottamusindikaattorin saldoluku on nyt -8.

Rakentamisen luottamusindikaattori heikkeni maaliskuussa selvästi lukemaan -28, kun se oli edellisessä kuussa -18. Tilauskanta on matala ja henkilöstö vähenee lähikuukausina.

Myös palvelujen luottamusindikaattori laski hieman lukemaan +1. Myynnin kasvu pysähtyi maaliskuussa, mutta lähikuukausille ennustetaan silti vähäistä kasvua.

Vähittäiskaupassa suhdannekuva on samoin heikko, ja indikaattori painui parilla pisteellä lukuun -8. Myynnin määrä jatkoi edelleen laskua, ja myynnin arvioidaan pysyvän lähikuukausina nykytasollaan.