Liettuan puheenjohtajakauden tavoitteet: uskottava, kasvava ja avoin Eurooppa

17.06.2013

Liettuasta tulee heinäkuun alussa EU:n puheenjohtajamaa seuraavaksi kuudeksi kuukaudeksi.

Kausi on historiallinen, sillä kyse on Liettuan ensimmäisestä EU-puheenjohtajuudesta. Samalla Liettua saa johtaakseen 28 jäsenmaan unionin, kun Kroatia liittyy EU:n jäseneksi niin ikään heinäkuun alusta.

Näkymät loppuvuodelle synkät

Puolivuotiskauden näkymät ovat vaikeat: Eurooppa on edelleen kriisissä ilman selkeitä kasvunäkymiä ja työttömyys, erityisesti nuorityöttömyys, ovat korkealla tasolla.

Liettuan puheenjohtajakautta värittää myös Euroopan komission ja parlamentin kauden päättyminen. Liettua on viimeinen ”kokonaisen” puheenjohtajuuskauden hoitava maa ennen ensi kevään europarlamenttivaaleja.

Valmistelu- ja päätöksentekoprosessissa olevia asioita halutaan viedä pikaisesti eteenpäin, ja Liettua aikookin keskittyä aloitteisiin, jotka on mahdollista saada päätökseen alkuvuonna 2014. Toisaalta europarlamentaarikot haluavat lisää näkyvyyttä vaalien alla eikä sovun löytyminen neuvoston kanssa tule helpottumaan.

Jos neuvotteluja EU:n monivuotisista rahoituskehyksistä ei saada vietyä päätökseen meneillään olevalla Irlannin puheenjohtajakaudella, uusia ohjelmia, kuten EU:n tutkimuksen ja innovaatioiden Horisontti 2020 -puiteohjelmaa tai rakennerahasto-ohjelmia, ei todennäköisesti saada käyntiin suunnitellusti heti vuoden 2014 alussa.

Tiukkaa talouskuria, avoimia sisämarkkinoita, neuvotteluja vapaakaupasta

Liettuan kauden tunnussanoja ovat uskottava, kasvava ja avoin Eurooppa.

Uskottavuutta luodaan korostamalla tiukkaa talouskuria, pankkiunionin toteutusta sekä taistelua veronkiertoa ja veropetoksia vastaan.

Kasvu viittaa puolestaan ns. ensimmäisen sisämarkkinoiden toimenpidepaketin ehdotusten loppuunsaattamiseen ja toisen sisämarkkinoiden toimenpidepaketin ehdotusten edistämiseen sekä digitaalisten sisämarkkinoiden sääntelyyn.

Avoimella Euroopalla Liettua haluaa panostaa itäiseen kumppanuuteen, vapaakauppaneuvotteluihin Yhdysvaltojen ja Japanin kanssa, investointisopimukseen Kiinan kanssa sekä ”älykkäitä rajoja” koskevaan ehdotuspakettiin.

Puheenjohtajuuskauden ohjelma julkistetaan heinäkuun alussa. Puheenjohtajakauden englanninkieliset sivut löytyvät täältä.

Lisätietoja:
Brysselin toimiston päällikkö Janica Ylikarjula
phone: +32 2 223 0805
firstname.surname@ek.fi