Maahanmuuttajasta yrittäjäksi -kiertue jatkui Lahdessa

17.10.2016

Oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajia kannustetaan ryhtymään yrittäjiksi. Toukokuussa Vantaalta käynnistynyt Maahanmuuttajasta yrittäjäksi -kiertue jatku1 Lahdessa Hennalan vastaanottokeskuksessa 17. lokakuuta. Tilaisuuden avasivat oikeus- ja työministeri Jari Lindström ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

– Monissa maahanmuuttajien lähtömaissa kaupankäynti ja pienimuotoinen yrittäjyys ovat yleisiä tapoja hankkia toimeentuloa. Ajattelemme, että tulijoiden joukosta voisi löytyä potentiaalia tälle saralle. Yrittäjyys Suomessa voi olla toisenlaista monessakin mielessä, ja haluamme kannustaa niitä, jotka tuntevat tämän polun omakseen, totesi ministeri Lindström tilaisuudessa.

Maahanmuuttajien haasteena ovat yritystä perustettaessa usein puutteet, jotka liittyvät kielitaitoon, suomalaisen yrityskulttuurin ja lainsäädännön tuntemiseen sekä liiketoimintaosaamiseen.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää ensiarvoisen tärkeänä, että turvapaikan saaneet hakeutuvat työkokeiluun. Työkokeilussa tutustutaan työmarkkinatuella työelämään.

– Maahanmuuttajan kannalta työkokeilujaksot ovat korvaamattomia mahdollisuuksia tutustua suomalaiseen työelämään, ihmisiin ja yhteiskunnan toimintaan. Kokeilujaksosta on myös apua, kun uussuomalainen arvioi osaamistaan tulevana yrittäjänä, sanoi Häkämies Lahdessa.

Lahdessa maahanmuuttajia opastivat ja oman yritystarinansa kertoivat Suomeen kotoutuneet yrittäjät Amal Naciri ja Catalina León. Lisäksi liiketoimintakehittäjä Krista Mäkelä Lahden Seudun Kehityksestä ja asiantuntija Arto Timonen Hämeen TE-toimistosta kertoivat, miten Suomessa tuetaan yrittäjyyden aloittamista ja työnhakua.

Suomen Uusyrityskeskusten toimitusjohtaja Jari Jokilammen mukaan maahanmuuttajissa on käyttämätöntä yrittäjäpotentiaalia, mikä tulee konkretisoida yhdistämällä ulkomaalaisten yrittäjäinto saatavilla olevaan tukeen. Uusyrityskeskukset ympäri maata tarjoavat maksutonta ja luottamuksellista neuvontaa alkaville yrittäjille ja yritystoimintaa suunnitteleville.

Kiertue käynnistyi toukokuussa Auramon vastaanottokeskuksesta Vantaalta ja jatkui Tampereella Kaupin vastaanottokeskuksessa kesäkuussa. Kiertue päättyy Oulussa pidettävään tilaisuuteen 10. marraskuuta.

Kiertueen järjestävät työ- ja elinkeinoministeriö, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Uusyrityskeskukset sekä työ- ja elinkeinotoimistot.

Lisätiedot:
asiantuntija Jenni Ruokonen, EK, puh.  040 540 5254
erityisasiantuntija Laura Lindeman, TEM, puh 050 408 9932
toimitusjohtaja Jari Jokilampi, Suomen Uusyrityskeskukset, puh. 050 073 1445
asiantuntija Arto Timonen, Hämeen työ- ja elinkeinotoimisto, puh. 050 396 3011