Poikkeusaikojen selviytymisreseptit yleiseen jakoon

23.04.2020

Koronaviruksen aiheuttama pandemia yllätti kaikki rajuudellaan, nopeudellaan ja laajuudellaan. Koko maailman haukkoessa henkeä yritykset miettivät kuumeisesti, miten pyörät voidaan pitää pyörimässä ja tavoittaa asiakkaat. Synkkien uutisten vallatessa median unohtuu se, että poikkeuksellisissa olosuhteissa syntyy kuitenkin koko ajan uusia työelämän innovaatioita ja uudenlaisia käytäntöjä. Näiden avulla voidaan jatkaa liiketoimintaa ja luoda perustaa arkeen palaamiselle. Työmarkkinajärjestöt haluavat nyt tuoda näitä uusia käytäntöjä kaikkien ulottuville.

Poikkeusaikojen työelämätarinoita on lähdetty keräämään työmarkkinajärjestöjen aloitteesta. Mukaan on saatu Työterveyslaitos, jonka sivustolle tarinoita kootaan. Tarkoituksena on koota yhteen kuvauksia muun muassa siitä, miltä uusi arki työpaikoilla tuntuu ja näyttää, miten liiketoimintaa on saatu mukautettua yrityksen toiminnan, tuotannon ja työpaikkojen varmistamiseksi ja miten työt on organisoitu uudelleen niin, ettei työntekijöitä tarvitsisi lomauttaa tai irtisanoa. Monet yritykset ovat myös panostaneet työntekijöiden hyvinvoinnin ja jaksamisen edistämiseen sekä uudenlaisten johtamis- ja esimieskäytäntöjen kehittämiseen.

Sivustolla www.ttl.fi/koronatarinat voit kertoa oman organisaatiosi selviytymistarinan. Se voi olla iso tai pieni asia, hyvä käytäntö tai toivoa ja uskoa herättävä idea tai teko. Sivustolle kootuista esimerkeistä voit saada ideoita oman yrityksesi toiminnan kehittämiseen tai jakaa näkemyksiä siitä, millä muutoksilla ja mukautuksilla toimintaa voidaan jatkaa poikkeuksellisen vaikeissa olosuhteissa.

Tarinoissa löytyy esimerkkejä digiloikista, etätyön uusista muodoista, kanssakäymistä edellyttävän toiminnan suojakeinoista sekä siitä, miten synkkä tilanne voidaan jopa kääntää organisaation vahvuudeksi.

Kerro meille, miten oma työpaikkasi pärjää koronakuukausina. Koronan ei tarvitse olla katastrofi, vaikeuksista noustaan entistä vahvempina!

Työmarkkinajärjestöjen ja TTL:n hanke on osa Työn ja työhyvinvoinnin kehittämisohjelmaa, jossa ovat mukana myös EK ja sen jäsenliitot.

Lisätietoja:
Anu Sajavaara, Palvelualojen työnantajat Palta ry, puh. 040 705 0939