Risto Siilasmaa: Mitä kauemmin päätöksissä aikaillaan, sitä vaikeampaa on edessä

30.05.2013

Risto Siilasmaa, Nokia Oyj:n ja F-Secure Oyj:n hallituksen puheenjohtaja arvosteli puheenvuorossa maailman päättäjiä lyhytnäköisyydestä. Moni suuri asia odottaa ratkaisuaan, mutta päätösten kanssa aikaillaan, jolloin tarvittavista suunnanmuutoksista tulee yhä rajumpia.

Monet suurimmista ongelmista liittyvät liikakulutukseen. Maapallon resursseista on tähän mennessä kulutettu 40 prosenttia, joista kolme neljäsosaa pelkästään viimeisten 30 vuoden aikana.

– Puhdas vesi ja muut maapallon resurssit eivät tule riittämään, jollemme me luo merkittäviä teknologisia innovaatioita, joilla näitä keskeisiä haasteita pystytään ratkaisemaan. Ne ovat mahdollisia ainoastaan, jos tutkimus ja yrittäjyys yhdistyvät oikealla tavalla rahoituksen ja osaamisen kanssa, Siilasmaa totesi.

Dynaamisena itseään pitävä EU (komissio ja EU-maat) kuluttaa kolmasosan kaikista julkisista tuista hiiliteollisuuden ja maatalouden tukemiseen. Teknologiaan ja tutkimukseen käytetään ainoastaan yksi neljäsosa tästä summasta.

– Näin toimien jäykistetään rakenteita ja puolustetaan jotakin viime vuosisadalle kuuluvaa, eikä suinkaan katsota eteenpäin. Joskus tuntuu siltä, että olemme kaikki strutseja ja maailma hiekkalaatikko, Siilasmaa moitti.

Paremmalta ei näytä Pohjoismaissakaan. Suomessa, jossa on ilmainen korkeakouluopetus ja patentteja myönnetään kansalaista kohden enemmän kuin missään muualla maailmassa, työpaikat ovat keskimäärin yli satavuotiaissa yhtiöissä. Yksityinen sektori ohenee julkiseen sektoriin verrattuna, ja kansantalous velkaantuu.

Mikäli entinen tahti jatkuu, vuonna 2030 Suomessa on 2,6 julkisen sektorin työntekijää tai työvoimaan kuulumatonta yhtä yksityisrahoitteista työpaikkaa kohden – olettaen, että bkt kasvaa 1,5 prosenttia vuodessa ja 15–74-vuotiaiden suomalaisten työllisyysaste pysyy ennallaan. Todellisuus on siis ennusteitakin karumpi.

– Faktat ovat itsepäisiä olioita: vaikka ne kuinka yrittää unohtaa, aina ne ovat edessä. Toivon, että meillä kaikilla on yhdessä rohkeutta tehdä niitä muutoksia, jotka vielä tässä vaiheessa on mahdollista tehdä kohtuullisen kivuttomasti ja vaivattomasti.