Suhdannekuva elokuussa lähes ennallaan

29.08.2016

Yleinen suhdannekuva pysyi elokuussa likimain ennallaan, eikä eri toimialojen luottamusindikaattoreissa ollut yhtenäistä suuntaa, kertoo EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila.

– Kaupassa ja muilla palvelualoilla luottamusindikaattorit laskivat vähän, mutta niiden taso on lähellä pitkäaikaista keskiarvoa. Rakentamisen indikaattori vahvistui, kun arviot tilauskannasta paranivat. Teollisuuden tilanne on edelleen selvästi muita toimialoja heikompi, vaikka indikaattori nousikin vähän edelliskuusta.

Teollisuuden luottamus oli elokuussa yhä heikkoa, vaikka luottamusindikaattori kohenikin parilla pisteellä. Sen uusin saldoluku on -10, kun edellisen kuukauden tarkistettu lukema oli -12. Indikaattori on edelleen selvästi pitkän aikavälin keskiarvon (+1) alapuolella.

Rakentamisen luottamus kääntyi elokuussa nousuun. Uusin saldoluku on +3, heinäkuussa -6. Aikasarjan pitkän aikavälin keskiarvo on -8.

Palvelujen luottamusindikaattori laski loivasti elokuussa. Saldoluku painui +14 pisteeseen, kun edelliskuun lukema oli +17. Indikaattori on tällä hetkellä lähellä pitkäaikaista keskiarvoaan (+13).

Vähittäiskaupan luottamus heikkeni jonkin verran elokuussa. Indikaattorin saldoluku painui lukemaan -3, kun heinäkuun lukema oli +3. Uusin havainto on lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa (-2).