Suomi kiinnostaa Kazakstanissa

15.01.2014

Kazakstan valmistautuu vuoden 2017 maailmannäyttelyyn pääkaupungissaan Astanassa. Vihreän talouden osaamiselle on kysyntää, kun maa pyrkii nostamaan tuottavuuttaan resurssitehokkuudella.

Presidentti Nazarbajev on nostanut Suomen maaksi, josta kannattaa ottaa oppia koulutuksen, soveltavan tutkimuksen ja maan vihreän talouden politiikan toteuttamiseen. Tämä nousi vahvasti esille presidentti Nazarbajevin vieraillessa Suomessa vuonna 2009 ja presidentti Niinistön vieraillessa viime vuonna Kazakstanissa.

Vihreän talouden politiikalla maa pyrkii tuottavuuden kasvuun lisäämällä energia- ja muuta resurssitehokkuutta ja kazakstanilaiset arvostavat suomalaista teknologiaosaamista.

Mineraalivaroiltaan rikas Kazakstan pyrkii aktiivisesti laajentamaan yhteyksiään muuhun maailmaan, mitä maan sijainti ei suinkaan helpota. Toisaalta suomalaisyrityksille logistiikkakustannukset eivät ole keskeisiä kilpailijamaita korkeammat.

Suomen vienti Kazakstaniin ei kuitenkaan vedä toivotulla tavalla. Maan BKT:n on arvioitu kasvaneen viime vuonna noin 6 %, mutta vienti Suomesta Kazakstaniin laski tammi-lokakuussa 9 % edellisvuodesta. Samaan aikaan tuonti Kazakstanista lisääntyi 41 % ja oli lähes kolminkertainen vientiin verrattuna.

Kazakstan on tulliliitossa Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa ja kehittää niiden kanssa Euraasian talousunionia. Kazakstan on myös edennyt pitkälle WTO-jäsenyysneuvotteluissaan.

Vuoden 2017 maailmannäyttely järjestetään Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa ja kazakstanilaiset toivovat tämän lisäävän uskoa maahan luotettavana kauppa- ja investointikumppanina.

Suomen suurlähetystö Astanassa pyrkii omalta osaltaan edesauttamaan suomalaisyritysten ponnisteluja Kazakstanissa.

Lue lisää EXPO-2017 maailmannäyttelystä Astanassa.
Lähetystöneuvos Henna Kosonen blogi EXPO-2017 maailmannäyttelystä

Suomen suurlähetystö Astanassa