Suomi tarvitsee alueelliset Team Finland -keskukset

09.03.2015

Osana vaaliohjelmaansa EK esittää Team Finlandiin vahvempaa alueellista joukkuepeliä. Tekesin, Finpron ja Finnveran palvelut tulisi koota Team Finland -keskuksiin, jotka toimisivat ELY -keskuksista irrallaan.

Pk-yritysten osuus Suomen viennistä on hälyttävän alhainen – alle 30 %. Esimerkiksi Virossa osuus on 70 %. Myös Ruotsi, Saksa, Iso-Britannia, Ranska ja Itävalta ovat meitä edellä.

Team Finland on Suomen keskeisin työkalu, jolla pk-yritysten vientiponnisteluja voidaan tehostaa ja vauhdittaa. EK:n asiantuntijan Outi Ervastin mukaan se on jo näyttänyt kyntensä Suomen ulkopuolella.

– Jo yli 70 maassa toimii omat Team Finland –tiimit, joiden puoleen kääntymällä yritys löytää helposti Suomen edustustojen, Finpron, kauppakamarien ja muiden yritysverkostojen palvelut kussakin kohdemaassa.

Keskitetään alueelliset palvelut Team Finland-keskuksiin

Myös kotimaassa yritykset odottavat Team Finlandilta yhtä selkeää ja yritysystävällistä kontaktipintaa. Tätä tarvitsevat ennen kaikkea ne pk-yritykset, jotka kotikentältä käsin ovat vasta käynnistämässä ensiaskeliaan maailmalle.

Siksi EK esittää mallia, jossa kaikki alueelliset julkiset kansainvälistymispalvelut koottaisiin Team Finland -keskuksiin:

– Yritysten kansainvälistymispalvelut kannattaa keskittää niihin julkisiin organisaatioihin, jotka ovat olemassa vain ja ainoastaan yritysten tarpeita varten. Siksi Tekesin, Finpron ja Finnveran kansainvälistymispalvelut pitäisi siirtää kokonaan paikallisen Team Finland –keskuksen sateenvarjon alle, irti ELY-keskuksista. Ulkomaillahan ne toimivat jo nyt Team Finland tiiminä.

Muutos heijastuisi myös rahoitusresursseihin: on syytä harkita myös kansainvälistymiseen suunnatun kehittämisavustuksen irrottamista ELY-keskuksista Tekesiin.

ELY:t eivät ole paras kotipaikka Team Finlandille

EK:n esittämän uudistuksen myötä ELY-keskukset voisivat puolestaan keskittää niukkenevat resurssinsa varsinaisiin viranomaistehtäviinsä, Ervasti perustelee:

– EK:n jäsenyritysten kokemukset osoittavat, että yrityspalvelut eivät ole ELY:jen toiminnan keskiössä. Niiden asiantuntemus liittyy alueellisiin viranomaistehtäviin – valvontaan, lupamenettelyihin ja muuhun sääntelyyn. ELY:ihin myös hakeutuu usein vankan julkishallintotaustan omaavia osaajia, ei yritysmaailman tuntijoita.

Kansainvälistymisen pelikenttä on kaikille yrityksille yhtä kova ja kovenee kaiken aikaa, Ervasti muistuttaa:
– Team Finland -palveluihin tarvitaan ennen kaikkea syvällistä ymmärrystä yritysten liiketoiminnasta sekä ajantasaista tietoa kv-toimintaympäristön mahdollisuuksista.

 

 Tutustu tarkemmin EK:n vaaliviesteihin.