Talouden näkymä: vastatuulesta tyveneen?

25.02.2013

Euroopan komission viime perjantaina julkistama ennuste kertoo, että talouden pahin vastatuuli on Euroopassa helpottamassa. Valitettavasti myötätuulta ei ole vielä luvassa. Synkimmät rahamarkkinoiden toimivuutta, jäsenmaiden julkista taloutta ja koko euroalueen koossapysymistä koskeneet uhkakuvat eivät ole toteutuneet, mitä voitaneen pitää sinänsä jo hyvänä asiana.

– Nousun merkit ovat yhä heikkoja, ja kitkuttelu suhdannekuopassa jatkuu ennusteen mukaan pidempään kuin mitä vielä syksyllä arvioitiin. Kulutuskysyntä polkee useissa maissa alamaissa ja investoinnit ovat jäissä. Tilanne on herkkä häiriöille. Selvästi heikomman kehityksen mahdollisuus on edelleen olemassa, arvioi EK:n ekonomisti Jouko Kangasniemi.

Euroopan suurimmassa taloudessa Saksassa kokonaistuotanto supistui viime vuoden lopulla, mutta tulevaisuuden näkymät ovat kirkastuneet jonkin verran viime aikoina. Tuoreimmassa teollisuuden ja kaupan tunnelmia mittaavassa IFO-indeksissä etenkin seuraavaa puolta vuotta koskevat odotukset ovat nousseet viime kuukausina selvästi.

Komissio ennustaa Saksan BKT:n kasvavan kuluvana vuonna kuitenkin vain noin puoli prosenttia edellisvuodesta, joten reaalitalouden nousu on yhä vaimeaa.

Suomen julkisen talouden velkaantuminen jatkuu, mikä lisää paineita hallitusohjelman puolivälitarkasteluun.

– Talouden tasapainottamista ei voi rakentaa lähivuosina talouskasvun varaan, sillä BKT kasvaa komission ennusteen mukaan tänä vuonna vaivaiset 0,3 % ja ensi vuonnakin kasvu jäänee 1,2 prosenttiin, muistuttaa Kangasniemi.