Ukraina lisää epävarmuutta

05.03.2014

Ukrainan kriisin vaikutukset Suomen ja Euroopan talouteen ovat vielä kysymysmerkki. Euroopan suhdannetilanne on vahvistunut kokonaisuudessaan jonkin verran viime aikoina, mutta tilanne on yhä herkkä ja Ukrainan tilanne voi horjuttaa luottamusta.

–Suhdanneodotukset ovat vahvistuneet, mutta BKT:n ja teollisuustuotannon kasvu on edelleen hyvin vaatimatonta EU-maissa. Yhä ollaan veitsenterällä. Ulkomaankaupan kehityksessä on suuria eroja EU-maiden välillä, mutta Saksan vedossa EU-maiden vienti on pysynyt kokonaisuutena yllättävänkin hyvin USA:n vauhdissa, sanoo EK:n ekonomisti Juha Vartia

Suomen suhdanteissa ei näy vieläkään selvää käännettä, ja viime vuoden loppu oli jopa odotettua heikompi. Yleiskuvan perusteella suhdanteet voisivat silti olla vähitellen paranemassa, ellei sitten esimerkiksi Ukrainan kaltainen kriisi katkaise luottamuksen orastavaa vahvistumista.

USA:n talouskasvu on jatkunut vakaana, vaikka yritysten luottamus laski selvästi tammikuun kyselyssä. Epävarmuus Bric-maiden kasvun jatkumisesta on lisääntynyt. Erityisesti Kiinan kehitystä seurataan nyt tarkalla silmällä.

Talouskatsaus, maaliskuu 2014 (pdf)